Zahvaljujući domaćem tržištu Huawei po prodaji pametnih telefona prestigao Samsung

Kineska kompanija je pod pritiskom američkih sankcija koje su naštetile njenom poslovanju u inostranstvu, ali novi podaci pokazuju Huaweijevu sve veću dominaciju na domaćem tržištu.

36

Kineski Huawei postao je u drugom tromjesečju tekuće godine najveći svjetski prodavač pametnih telefona ispred Samsunga i to zahvaljujući domaćem tržištu, dok je globalna potražnja za njegovim mobitelima pala zbog pandemije koronavirusa.

Huawei je od početka aprila do kraja juna isporučio 55,8 miliona uređaja, više od Samsungovih 53,7 miliona, koji su do tada bili najprodavaniji, pokazali su podaci istraživačke kompanije Canalys, prenosi SEEbiz.

Kineska kompanija je pod pritiskom američkih sankcija koje su naštetile njenom poslovanju u inostranstvu, ali novi podaci pokazuju Huaweijevu sve veću dominaciju na domaćem tržištu.

Skoro dvije trećine proizvedenih mobitela Huawei sad prodaje u Kini, koja se prva našla na udaru zaraze koronavirusom. Prodaja se, međutim, oporavila nakon što je broj zaraženih pao. Proizvođači pametnih telefona koji su vodeći na tržištima drugih zemalja, još uvijek su pod pritiskom rasta broja novih slučajeva zaraze.

Ukupna Huaweijeva prodaja pala je u drugom kvartalu za pet posto u odnosu na isti period prošle godine, a Samsungova za čak 30 posto, usljed slabe potražnje na ključnim tržištima, uključujući Brazil, SAD i Evropu.

Huaweijeva domaća prodaja je u drugom tromjesečju porasla za osam posto, dok su isporuke van zemlje smanjene za 27 posto.

Pozicija najboljeg prodavača pametnih telefona mogla bi se pokazati kratkotrajnom nakon što se druga tržišta oporave, izjavio je Reutersu jedan od čelnika Huaweija.

Samsung je u četvrtak izvijestio kako očekuje rast potražnje za svojim pametnim telefonima u drugoj polovini godine.

Sjedinjene Američke Države efikasno su blokirale Huawei u korištenju Googleovih usluga, naštetile popularnosti mobitela kineske kompanije u inostranstvu i ograničile pristup čipovima ključnim za umrežavanje u 5G tehnologiju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here