250.000$ po osobi – brod Virgin Galactica uskoro spreman za prve svemirske turiste

Među prvim putnicima bit će osnivač kompanije Sir Richard Branson te putnici koji su prije više od deset godina rezervirali karte za put na rub svemira

41

Kad platite 250.000 dolara za neko iskustvo koje će trajati tek desetak minuta, onda očekujete da ono bude zaista takvo da ga pamtite cijeli život. Tako bi se otprilike mogla sažeti priča o Virgin Galacticovom programu turističkih svemirskih letova, piše SEEbiz.

Letovi bi trebali početi kad se obavi posljednja faza testiranja letjelice VSS Unity. Među prvim putnicima bit će osnivač kompanije Sir Richard Branson te putnici koji su prije više od deset godina rezervirali karte za put na rub svemira.

Virgin Galactica

Sad je prikazano i kakvo će to iskustvo, vrijedno četvrtinu miliona dolara po osobi, otprilike izgledati iz kabine letjelice. Najprije, cijela kabina dizajnirana je potpuno futuristički, svaki od šest putnika imat će svoje sjedište i osobni prostor za privatno uživanje u pogledu. Iznad njih će biti 12 okruglih prozora kroz koje će moći snimati i gledati, a u vrijeme dok se nalaze u bestežinskom stanju putnici će se moći slobodno kretati kabinom. Ona je iz tog razloga obložena mekanim materijalima kako ne bi došlo do ozljeda.

Sva događanja u kabini snimat će 16 kamera, čije snimke će putnicima biti kasnije uručene. Na stražnjem dijelu kabine nalazi se veliko ogledalo pa će svemirski turisti moći vidjeti sami sebe dok uživaju u ovom putovanju.

Kada se letjelica nađe u bestežinskom stanju, na oko 100 kilometara visine, svjetla u kabini bit će prigušena kako bi se pažnja putnika fokusirala na pogled na Zemlju s jedne te mrak svemira s druge strane.

Svemirska luka u Novom Meksiku je spremna, putnici karte već imaju, letjelica prolazi kroz posljednje pripreme i izgleda da je pitanje sedmice ili možda mjeseca kada će prvi Virginovi klijenti postati privatni svemirski turisti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here