Amazon najavljuje otvaranje hiljadu novih radnih mjesta u Irskoj

Irski premijer Micheal Martin izjavio je kako ovom najavom "jača irska reputacija vodeće nacije u svjetskoj tehnologiji"

40

Amazon je najavio otvaranje hiljadu radnih mjesta u Irskoj tokom naredne dvije godine, objavila je u ponedjeljak irska agencija za promociju stranih investicija IDA Ireland.

Očekuje se kako će se tako broj zaposlenih u irskom Amazonu povećati na 5.000, a uglavnom se radi o inženjerskim i tehničkim radnim mjestima.

“Primijetili smo rast potražnje za uslugama “u oblaku” u Irskoj i širom svijeta, te smo uzbuđeni da možemo dodati hiljadu radnih mjesta za visokokvalifikovane radnike”, izjavio je menadžer Amazona za Irsku Mike Beary.

Američki Amazon uložit će i u informatički centar za poslovanje u oblaku koji će 2022. godine u Dublinu početi s radom, navodi u priopćenju IDA Ireland.

Irski premijer Micheal Martin izjavio je kako ovom najavom “jača irska reputacija vodeće nacije u svjetskoj tehnologiji”.

Irski porez na dobit od 12,5 posto je drugi najniži u Evropskoj uniji, te je pomogao u privlačenju američkih multinacionalnih korporacija poput Facebooka, Googlea i Twittera. Irska i Apple, koji zapošljava oko 6.000 ljudi u toj zemlji, dobili su 15. jula spor na Glavnom sudu EU-a nakon što je Evropska komisija zatražila povrat od oko 15 milijardi dolara poreza za kojeg je smatrala da joj Apple duguje.

Prema podacima IDA Irelanda, strana ulaganja u Irskoj zaslužna su za otvaranje oko 250.000 radnih mjesta.

Ipak, ta agencija upozorava da zemlju čeka borba za strana ulaganja, nakon oštrog pada usljed pandemije koronavirusa.

Evropska unija procijenila je da će irska privreda ove godine pasti za osam posto.

“Moramo ljude vratiti na posao, te zaštititi i stvarati održiva radna mjesta”, naglasio je  premijer Martin.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here