Prihod od turizma u Crnoj Gori pao za nevjerovatnih 96 posto

Prošle godine je u julu u svim oblicima smještaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine to biti svega oko 200.000

47

Prihod od turizma u julu u Crnoj Gori će biti oko 10 miliona eura, a istog mjeseca prošle godine taj iznos je bio 280 miliona, što je pad za oko 96 posto, procjena je turističkog sektora dok se čekaju zvanični rezultati.

Prema informacijama iz turističkog sektora, broj turista manji je za oko 92 posto, broj noćenja po turistu smanjen je sa 6,5 dana na četiri, a prosječna dnevna potrošnja turiste sa 77 spala je na manje od 50 eura.

Prošle godine je u julu u svim oblicima smještaja ostvareno oko 3,7 miliona noćenja, dok će ove godine to biti svega oko 200.000.

Broj noćenja je opao, kako objašnjavaju iz Crne Gore, jer značajan procenat čine domaći gosti koji u hotele često dođu samo na produženi vikend.

Pad potrošnje se bilježi i zbog većeg učešća domaćih gostiju koji su slabije platežne moći od inostranih gostiju.

Većina luksuznih hotela, gdje su gosti na smještaj i ostale usluge dnevno trošili i hiljadu eura i time dizali prosjek, sada nisu ni otvoreni.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i usljed borbe protiv širenja epidemije korona virusa, ništa bolje se ne očekuje ni u avgustu u kojem je prošle godine bilo oko 4,2 miliona noćenja sa ukupnih prihodom od oko 320 miliona eura.

Vlada je, prema rebalansu državnog budžeta, očekivala da će ove godine prihodi od turizma iznositi oko 650 miliona eura, u odnosu na prošlogodišnju cifru od 1,1 milijardu. Taj pad od oko 450 miliona eura već je evidentiran.

Turistički prihodi u aprilu i maju pali su za oko 80 miliona eura, u junu za oko 100 miliona, dok će minus u julu iznositi oko 270 miliona eura.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here