Turistički radnici iz USK traže otvaranje granica BiH za turiste s Bliskog istoka

S obzirom na velik broj upita turističkih agencija vezan za ulazak turista s Bliskog istoka u BiH, traži se otvaranje bh. granica kakvo je urađeno za državljane Evropske unije

81

Privredna komora Unsko-sanskog kantona, zajednički sa Turističkim klasterom Unasana i Turističkom zajednicom Grada Bihaća, obratila se Ministarstvu vanjskih poslova BiH, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, te Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, zahtjevom za otvaranje granica Bosne i Hercegovine za turiste s Bliskog istoka.

“Najveće negativne ekonomske posljedice koje su izazvane pojavom pandemije koronavirusa trpi upravo privreda, s naglaskom na turistički i ugostiteljski sektor. S obzirom na velik broj upita turističkih agencija vezan za ulazak turista s Bliskog istoka u BiH, traži se od pozvanih institucija da donesu odluku o otvaranju bh. granica prema ovim zemljama, kao što je to već urađeno i za državljane Evropske unije (uz negativan PCR test ne stariji od 48 sati i poštovanje epidemioloških mjera).  Hotelijeri, turističke agencije i ugostitelji, spas turističke sezone vide prvenstveno u dolasku stranih turista, a da bi se to desilo, moraju se otvoriti granice za dolazak turista u BiH”, navodi se u saopćenju Privredne komore USK.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here