Baščaršijske zanatlije traže pomoć Vlade KS

Zanatlije sa područja Starog Grada traže da Vlada razmotri mogućnost preusmjeravanja podsticajnih sredstava za stare zanate u subvencioniranje kirija i režijskih troškova svim obrtnicima te da ponovo interveniše prema Vladi FBiH radi uplate sredstava MMF-a za Kanton Sarajevo

65

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić primio je  predstavnike zanatlijsko-obrtničkih radnji sa područja Starog Grada – Nasira Jabučara, Seniju  Dizdarević i Izeta Ždralovića.

Teme razgovora bili su problemi u kojima se našao ovaj segment privrede usljed pandemije korona virusa, kao i modeli podrške Kantona ovoj djelatnosti.

Prema riječima Jabučara, pad turizma direktno se reflektirao na ovu djelatnost, zbog čega bi mnogi vlasnici starogradskih zanatlijsko-obrtničkih radnji uskoro mogli zatvoriti svoje radnje, a Sarajevo ostati bez značajnog dijela kulturno-historijske baštine.

Predstavnici zanatlija zamolili su Nenadića da Vlada razmotri mogućnost preusmjeravanja podsticajnih sredstava za stare zanate na području Kantona Sarajevo u subvencioniranje kirija i režijskih troškova svim obrtnicima. Također su zatražili od Nenadića i Vlade da ponovo intervenišu prema Vladi FBiH radi uplate sredstava MMF-a za Kanton Sarajevo, kako bi se uposlenima u privredi konačno mogle uplatiti plate za april i maj tekuće godine. Tim povodom su pripremili i pismeni zahtjev premijeru i resornim ministrima.

Nenadić je detaljno upoznao goste sa aktivnostima koje Vlada poduzima s ciljem ublažavanja posljedica pandemije u Kantonu  te je obećao da će razmotriti predložene modele podrške u saradnji sa resornim ministrima. Posebno je naglasio da će Vlada KS ponovo urgirati prema Vladi FBiH radi isplate sredstava od MMF-a, “zbog konstantnih i opravdanih zahtjeva od strane privrednika”.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here