Tekstilna industrija u padu od 30 posto

Pandemija uzrokovala kašnjenje u isporuci novih kolekcija između četiri do šest sedmica, što znači da će proizvodnja zimske kolekcije početi tek u septembru

91

“Dan poslije u tekstilnoj industriji i industriji radne i korporativne odjeće“ bio je tema virtualne panel diskusije, podržane od švicarskog SIPPO projekta, na kojoj su učestvovale patnerske organizacije (privredne komore i poslovna udruženja za podršku privredi) iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Bosnu i Hercegovinu su predstavljali Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna komora RS, Udruženje UTOK  te kompanije Alma Ras Olovo, Bilkon Bileća, Exclusive Lingerie Banja Luka, Kuna export-import Visoko, Mraz Pale, Studio Imaginarium Banja Luka i Zenko Zenica.

Glavni govornici na panel diskusiji bili su predstavnici kupaca tekstilnih proizvoda iz Njemačke – Carsten Schreiter, generalni direktor kompanije Hitl Hose, koji je također predstavljao i njemačko udruženje tekstilne industrije DTB,  i Marc Lübbert, generalni direktor kompanije MERK. Virtualna panel diskusija okupila je 43 učesnika, predstavnika poslovne zajednice za podršku privredi  i kompanije iz balkanskih zemalja.

Trenutna situacija u oblasti odjevne industrije je ocjenjena kao vrlo složena i neizvjesna. Prema procjenama, očekuje se da će se obim poslovanja tekstilne industrije u 2020. godini smanjiti između 25 i 30 posto  zbog posljedica pandemije COVID-19. Sveukupna konkurencija duž lanca vrijednosti raste, a krizu će preživjeti samo najbolji u industriji. Manja potražnja stvara dodatni pritisak na dobavljače, stoga će opstati samo oni dobavljači koji su fleksibilni, poštuju rokove isporuke te posjeduju visok kvalitetet izrade proizvoda. Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 te blokade u proizvodnji, koje se nastale kao njena posljedica, uzrokovala je kašnjenje u isporuci novih kolekcija između četiri do šest sedmica, što znači da će proizvodnja zimske kolekcije početi tek u septembru. Prodavci i dalje imaju velike zalihe starih kolekcija i ne poručuju nove. Kao jedan od problema u ovoj industriji naglašen je i problem nedostatka mlade, dobro obrazovane radne snage.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here