Završen treći ciklus certificiranja u Unsko-sanskim šumama

Zadržavanjem ovog certifikata ŠPD Unsko-sanske šume d.o.o Bosanska Krupa, dokazali su da s pravom zauzimaju mjesto jednog od najorganizovanijih preduzeća šumarstva u Evropi. Posjedovanje ovog cetifikata omogućit će ovom preduzeću da svoje proizvode plasira širom svijeta i Evropske unije.

34

Šumarski eksperti međunarodne certifikacijske kompanije SGS Košice iz Slovačke, boravili su na području Unsko-sanskog kantona od 7. do 9. jula ove godine, kako bi izvršili recertifikacionu provjeru u ŠPD Unsko-sanske šume d.o.o Bosanska Krupa. Ovo je treći petogodišnji ciklus certificiranja u Unsko-sanskim šumama koje su poznate kao prvo preduzeće Šumarstva u Federaciji  Bosne i Hercegovine, koje je još 2010. godine dobilo prestižni certifikat za cjelokupno područje kojim gospodari državnim šumama. I ovaj put procjenitelji su mogli da vide samo dobre i zdrave šume i vrhunsku osposobljenost i posvećenost šumarskoj struci svih zaposlenih u ovom preduzeću. Zadržavanjem ovog certifikata ŠPD Unsko-sanske šume d.o.o Bosanska Krupa, dokazali su da s pravom zauzimaju mjesto jednog od najorganizovanijih preduzeća šumarstva u Evropi. Posjedovanje ovog cetifikata omogućit će ovom preduzeću da svoje proizvode plasira širom svijeta i Evropske unije.

Procjenitelji međunarodne certifikacijske kuće SGS Košice iz Slovačke, nakon tri dana boravka na području Unsko-sanskog kantona, izvršili su provjeru usklađenosti gospodarenja šumskim resursima od strane Unsko-sanskih šuma sa principima i kriterijima koje određuje Međunarodno vijeće za nadzor nad šumama, odnosno FSC, sa sjedištem u Bonnu u Njemačkoj. Nakon detaljne analize svih neophodnih dokumenata kao i uvida u stanje na terenu, slovački certifikatori su u četvrtak, 9. jula održali sastanak sa predstavnicima ŠPD Unsko-sanske šume d.o.o Bosanska Krupa u Sanskom Mostu, gdje su saopštili da će Međunarodnom vijeću za nadzor nad šumama predložiti da se ovom preduzeću potvrdi prestižni FSC certifikat za narednih pet godina. Eksperti ni ovaj put nisu krili svoje oduševljenje lijepim šumama i pravilnim načinom gazdovanja koje vrše zaposlenici Unsko-sanskih šuma.

„Drugi put sam u Unsko-sanskim šumama i došli smo da radimo resertifikacionu provjeru i mogu samo da kažem da sam fasciniran kao i prvi put. Vidio sam samo primjer dobrog gazdovanja i vrhunski obučenih i posvećenih ljudi u ovoj struci i želio bih da naglasim da šumari nisu samo oni koji na najbolji način koriste šumu nego i oni koji je na najbolji način i štite. I želio bih da se zahvalim na predusretljivosti mojim domaćinima, da ih pohvalim i da im dam podstrek da budu još bolji i da nastave sa dobrim radom“, izjavio je Milan Stojković – nezavisni procjenitelj (provjeravač).

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here