Sve više vaučer-turizma u BiH

Ipak, u Sarajevu je pokrenut projekat Odmori u BiH, osmišljen kao svojevrsna "prva pomoć" turističkom sektoru Bosne i Hercegovine. Kreirana je inovativna web platforma www.odmoriubih.ba kao marketinški kanal bh. turizma

334

Turistički vaučeri jedan su od načina za podršku domaćem turizmu, a osim Republike Srpske na njihovo izdavanje odlučile su se i neke lokalne zajednice.

Prvi je to uradio Grad Trebinje koje je u sklopu nagradne igre već nagradio sa 150 KM 60 najsretnijih učesnika za boravak i noćenje u ovom gradu.

Na izdavanje vaučera odlučili su se i drugi jaki turistički centri, pa je tako Turistička organizacija Višegrada izvukla prve dobitnike turističkih poklon-vaučera u okviru promotivne kampanje Čekamo vas u Višegradu. Predviđeno je više krugova izvlačenja, a nagrađeni će odsjesti u hotelu Višegrad, kompleksu Andrićgrad, te u Višegradskoj banji.

Najnoviji primjer vaučer-turizma dolazi iz Grada Bihaća gdje je Turistička zajednica pod sloganom Odmori u Bihaću planirala prodaju vaučera kako bi se ljudi prijavili i iskoristili 200 KM subvencije. Za realizaciju projekta turističkih vaučera Grad Bihać osigurao je 100.000 KM iz budžeta, a UNDP 54.000 KM.

– Ovo je pilot projekt koji će se sigurno prenijeti i u druge gradove Bosne i Hercegovine, kazao je v.d. direktor TZ Bihać Armin Amidžić.

Turistička zajednica je raspisala javni poziv za učešće u provedbni programa subvencioniranja turističkih i ugostiteljskih usluga putem vaučera koji je namijenjen registriranim privrednim subjektima koja pružaju turističke i ugostiteljske usluge na području Grada Bihaća, kao i poziv za dostavu ponude u postupku odabira online servisa koji nude prodaju turističkih ponuda putem vaučera.

U glavnom gradu BiH Sarajevu nije bilo izdavanja vaučera, mada je Fondacija Sarajevo Navigator pokrenula je inicijativu Ručak za sve, koja bi podrazumijevala podjelu vaučera od 20 KM svim punoljetnim stanovnicima Kantona, koje bi oni imali pravo iskoristiti u roku dva mjeseca u nekom od ugostiteljskih objekata u Kantonu.

Inicijativa je, za sada, ostala bez odjeka.

Ipak, u Sarajevu je pokrenut projekat Odmori u BiH, osmišljen kao svojevrsna “prva pomoć” turističkom sektoru Bosne i Hercegovine. Kreirana je inovativna web platforma www.odmoriubih.ba kao marketinški kanal bh. turizma. Web platforma na jednom mjestu objedinjuje najbolje što BiH ima – kvalitetne turističke pakete, zanimljive aktivnosti, ture i transfere između destinacija, kao i tekstove, fotografije i videa koji će promovirati bh. turističku ponudu.

U Republici Srpskoj je prema najnovijim informacijama izdato 2.133 turističkih vaučera.

Ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić kaže da građani Republike Srpske mogu iskoristiti vaučere u 70 smještajnih objekata i dvadesetak turističkih agencija. Najpoželjnije lokacije su Banja Vrućica, Višegrad, Nacionalni park Sutjeska i Etno selo Stanišići.

I dok u RS program subvencija uveliko traje u Federaciji BiH se na izdavanje vaučera još nisu odlučili, iako je ministrica turizma i okoliša Edita Đapo u medijima najavljivala da će i ovaj entitet sačiniti sličan program.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here