Tesla će u tvornici u Njemačkoj zaposliti 10.500 radnika

Kritičari strahuju da će tvornica imati negativne posljedice za okoliš. Do sada je zaprimljeno 373 prigovora. Do 3. septembra građani još uvijek mogu uložiti prigovore na zahtjev za odobrenje

49
U Teslinoj tvornici u Njemačkoj, za koju se priprema gradilište u njemačkom Grunheideu, bit će zaposleno 10.500 radnika, a proizvodit će se, u punom kapacitetu, pola miliona automobila godišnje u smjenama, izvještava n-tv.
Izgradnja tvornice, koja bi trebala biti završena do jula 2021. godine, još nije odobrena.

U Teslinoj prijavi za okolišnu dozvolu navode se različite informacije o broju zaposlenih u smjeni. Govori se i do 12.000 direktnih poslova. Prema podacima iz industrijskih krugova, između 3.000 i 3.500 zaposlenika radit će u jednoj smjeni, u tri smjene dnevno.

Tesla je očistila dio područja na vlastiti rizik i priprema se za izgradnju. Prijava za građevinsku dozvolu pokazuje da kompanija procjenjuje troškove izgradnje na oko milijardu eura. Ako se dobije odobrenje, građevinski radovi trebali bi trajati do marta 2021. godine. Početak rada je planiran za juli 2021. godine.

Kritičari strahuju da će tvornica imati negativne posljedice za okoliš. Do sada je zaprimljeno 373 prigovora. Do 3. septembra građani još uvijek mogu uložiti prigovore na zahtjev za odobrenje.

Glavni primjedbe zaštitnika okoliša je da cijeli projekt ima pogrešno mjesto, odnosno da je riječ o području zaštite voda i zaštićenom krajoliku usred netaknute prirode.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here