Pojačan nadzor uvoza poljoprivrednih proizvoda u BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac sa entitetskim ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem dogovorio set mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje

38

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa entitetskim ministrima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Borisom Pašalićem i Šemsudinom Dedićem o setu mjera za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.

Mjere bi, između ostalog, uključivale pojačan nadzor nad uvozom poljoprivrednih sirovina i prehrambenih proizvoda na graničnim prelazima u BiH, te obezbjeđivanje namjenskih kreditnih sredstava za supstituciju uvoza u oblasti poljoprivredne i prehrambene industrije. Dio mjera odnosi se i na postizanje dogovora o što skorijem ispunjavanju uslova za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU, podsticanju poljoprivredne proizvodnje koja se odvija u međuentitetskoj zoni razgraničenja, te harmonizaciji mjera podsticaja između entitetskih ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Sagovornici su dogovorili da se što prije postigne dogovor o metodologiji poljoprivrednog popisa te popisa i čipovanja stoke u BiH, kao i aktivnosti na ispunjavanju preduslova za zbrinjavanje animalnog otpada. Ministri Košarac, Pašalić i Dedić razmijenili su mišljenja o problematici uspostavljanja IPARD operativne strukture u BiH.

U kontekstu problema sa kojima se trenutno suočavaju proizvođači šljiva i kornišona, dogovoreno je da se uputi hitna urgencija hrvatskoj strani o potrebi produženja radnog vremena na postojećim graničnim prelazima otvorenim za promet robe koja podliježe fitosanitarnom nadzoru, te otvaranju dodatnog graničnog prelaza za izvoz poljoprivrednih proizvoda na tržište zemalja EU.

Ministri Košarac, Pašalić i Dedić ocijenili su da je jedna od mjera zaštite domaće proizvodnje plasman poljoprivrednih proizvoda na nova tržišta, poput Ruske Federacije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Malezije.

Rezultat današnjeg sastanka je i set zaključaka sa planom aktivnosti, koja će nadležna ministarstva realizovati u narednom periodu, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here