Javni poziv za učešće evropskih MSP u javnim nabavkama izvan EU

U okviru EU COSME programa 2014-2020 otvoren je poziv za dostavljanje prijedloga za projekt “Podrška evropskim malim i srednjim preduzećima da učestvuju u javnim nabavkama van EU”

43

Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH objavila je da je u okviru EU COSME programa 2014-2020 (Program za konkurentnost preduzeća i malog i srednjeg poduzetništva) otvoren poziv za dostavljanje prijedloga za projekt “Podrška evropskim malim i srednjim preduzećima da učestvuju u javnim nabavkama van EU”.

“Opšti cilj Poziva je poboljšati pristup malih i srednjih preduzeća (MSP) javnim nabavkama u zemljama koje nisu članice Evropske unije a sa kojima je EU potpisala bilateralni ili multilateralni sporazum o javnim nabavkama.

Ovom akcijom će se sufinansirati aktivnosti poslovnih organizacija koje podržavaju internacionalizaciju MSP-a i učešće u javnim nabavkama, a samim tim će ovim organizacijama omogućiti razvijanje kapaciteta za pomoć MSP. Na taj način organizacije će moći da distribuiraju stečene informacije u odgovarajućem formatu malim i srednjim preduzećima i da ih podrže u procesu nadmetanja izvan EU, uključujući sve aspekte koje podrazumijeva, kao što je izgradnja konzorcija.

Aktivnosti će se provoditi u dvije faze. Pripremna faza, u kojoj će se od svakog finansiranog konzorcijuma tražiti da razvije strategiju internacionalizacije i plan njenog sprovođenja, na osnovu odabranih država članica EU i trećih zemalja, i faza implementacije, u kojoj će svaki konzorcijum primjenjivati strategiju internacionalizacije, prikupljati podatke, promovisati projekat i distribuirati rezultate.

Ukupan budžet poziva iznosi 2.000.000 eura, a maksimalni grant po projektu iznosi 400.000 eura.

Na  poziv  se mogu prijaviti  pravna lica, javne institucije i neprofitne organizacije, univerziteti, obrazovne institucije i istraživački centri, uz formiran konzorcijum.

Konzorcijum treba da bude sastavljen od najmanje tri pravna lica iz najmanje tri različite države članice EU ili zemlje učesnice Programa EU COSME.

Rok za dostavljanje projektnih prijedloga je 15. septembar 2020. godine do 17:00 časova”, saopćeno je iz VTK BiH, uz napomenu da je više informacija o ovom projektu dostupno na https://ec.europa.eu/easme/en/section/cosme/cos-ppout-2020-2-03-public-procurement-outside-eu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here