Akt prodat za 33,3 miliona dolara

Na aukciji koju je u Hong Kongu organizirala kuća Sotheby's, "Quatre Nus", djelo slikara Sanyua, prozvanog "kineski Matisse", prodato za više od 258 miliona hongkonških dolara

52

Akt slikara Sanyua, prozvanog “kineski Matisse”, prodat na aukciji za više od 258 miliona hongkonških dolara (33,3 miliona američkih dolara), potvrdio je status tog umjetnika kao jednog od najtraženijih na azijskom tržištu umjetnina, prenosi CNN.

Aukciju u Hong Kongu organizirala je kuća Sotheby’s, prvu nakon što je program aukcija poremetila pandemija korona virusa. Djelo “Quatre Nus”, prikaz četiri ženske figure iz pedesetih godina prošlog stoljeća, prepoznatljivog je stila tog francusko-kineskog umjetnika. Platno je na aukciji dostiglo astronomsku cijenu nakon 10-minutnog nadmetanja četiri kolekcionara.

Inače, Sanyu je bio uglavnom neprimijećen tokom života i živio je u siromaštvu do smrti u Parizu 1966. godine.

Prošlog oktobra njegovo platno “Nu”, prodato je za nešto manje od 25 miliona dolara, također na auciji u Sotheby’su. Mjesec dana kasnije, djelo “Five Nudes”, jedno od samo šest njegovih aktova, u konkurentskoj aukcijskoj kući Christie’s prodato je za 39 miliona dolara, što je rekord za njegova djela.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here