Federalna vlada odobrila prenamjenu i prijenos sredstava u visini od 6.620.489,62 KM

Stoga ova sredstva mogu biti korištena isključivo za saniranje zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja nesreće

38

Federalna vlada odobrila je prenamjenu i prijenos sredstava u visini od 6.620.489,62 KM s posebnih namjenskih transakcijskih računa, i to s računa Povrat uplate po osnovu plaćanja PDV-a na revolving osnovi u iznosu od 4.785.389,94 KM i računa ESCROW u iznosu od 1.835.099,68 KM. Odobrena sredstva bit će prenesena na transakcijski račun Federalnog ministarstva finansija otvoren kod Union banke Sarajevo, a nakon prijenosa sredstava će ovi transakcijski računi biti zatvoreni. Ova sredstva će biti korištena za subvencioniranje doprinosa za obavezna osiguranja iz propisa o doprinosima u skladu s članom 4. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Federalno ministarstvo finansija će u roku od 90 dana od dana prijenosa ovih sredstava Vladi Federacije BiH podnijeti  izvještaj o njihovom namjenskom utrošku.

Kako je navedeno u obrazloženju, ova odluka je donesena jer je članom 12. Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica propisano da u periodu dok traje stanje prirodne nesreće i 60 dana po njenom prestanku, propisi doneseni na nivou Federacije BiH kojima je uređeno namjensko korištenje sredstava neće biti primjenjivani.

Stoga ova sredstva mogu biti korištena isključivo za saniranje zdravstvenih, socijalnih i ekonomskih posljedica proglašenog stanja nesreće. Također, Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o privatizaciji preduzeća, izmijenjena je prethodna odredba prema kojoj se novčana sredstva ostvarena prodajom preduzeća prebacuju na posebni (ESCROW) račun Budžeta Federacije BiH, te Zakonom više nije propisano njegovo postojanje.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here