Digitalno upravljanje zemljištem za veći prinos u poljoprivredi

Sporazum o saradnji na unapređenju kapaciteta gradova i opština za digitalnim upravljanjem zemljištem potpisali su predstavnici pilot gradova i opština u BiH, Privredna komora RS, kompanija TeleGroup  i GIZ

85

Trebinje, Prijedor, Bosanski Brod i Srbac bit će prve lokalne samouprave u Republici Srpskoj koje će koristi jedinstvenu poljoprivrednu platformu- AgroLIFE, softver za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem.

Upotreba ove platforme omogućena je u okviru develoPPP.de projekta Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem koju provode kompanija TeleGroup i GIZ u ime njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) uz podršku Regionalne mreže za povoljno poslovno okruženje BFC SEE) .

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta za digitalno upravljanje poljoprivrednim zemljištem, koje se dodjeljuje putem zakupa, a kojim upravlja lokalna samouprava. AgroLIFE softver, omogućava lokalnim samoupravama automatizirano upravljanje, pregled i obradu podataka neophodnih za kvalitetno upravljanje zemljištem, kao i praćenje promjena nastalih na parcelama. Ujedno, ovaj softver omogućit će i vlasnicima poljoprivrednih dobara da efikasno planiraju, organiziraju i upravljaju poljoprivrednom proizvodnjom u cilju povećanja prinosa, ukupnih prihoda i smanjenja operativnih troškova.

U okviru projekta, lokalnim samoupravama prezentirane su mogućnosti koje nudi ovaj softver.  Amira Omanović, menadžerka projekta, istaknula je da se poljoprivrednicima u saradnji sa opštinama otvaraju nove mogućnosti za povećanje produktivnosti i kvaliteta prinosa, uvezivanjem u jedinstvenu digitalnu platformu koja se može nadograđivati specijalizovanom opremom. S druge strane, opštine mogu lakše i efikasnije pratiti način korištenja zakupljenog poljoprivrednog zemljišta, kako bi mu očuvali kvalitet i spriječili degradaciju, a istovremeno je moguće raspolagati podacima o vrsti i strukturi ukupne poljoprivredne proizvodnje na teritoriji opštine.

Sporazum o saradnji na unapređenju kapaciteta gradova i opština za digitalnim upravljanjem zemljištem potpisali su predstavnici pilot gradova i opština u BiH, Privredna komora RS, kompanija TeleGroup  i GIZ. S obzirom da pilot lokalne samouprave u Srbiji već koriste AgroLIFE platformu, bit će mentori kolegama u susjednim zemljama, što će omogućiti regionalnu razmjenu iskustava i doprinijeti procesu digitalizacije u regionu.

Ovaj projekat je rezultat zajedničke saradnje BFC SEE mreže i njenih članica NALED-a, Privredne komore RS i Privredne komore Crne Gore.

BFC SEE (Business Friendly Certificate in South East Europe) je regionalna mreža koju čine partnerske institucije iz BiH, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Hrvatske, koja provodi program unapređenja konkurentosti JLS i BFC SEE certificiranje jedinica lokalne samouprave za povoljno poslovno okruženje.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here