Šef Nissana ispričao se zbog gubitka

U finansijskoj godini koja je završila u martu kompanija je zabilježila neto gubitak od 671,2 milijarde jena (5,6 milijardi eura). Ukupno su prodali 4,93 miliona vozila, 10,9 posto manje nego u prethodnoj finansijskoj godini

50
Direktor japanskog proizvođača automobila Nissan uputio je danas izvinjenje dioničarima što je prošlu finansijsku godinu zaključio s gubitkom, prvim u 11 godina, zbog pada prodaje i uticaja pandemije koronavirusa.
U finansijskoj godini koja je završila u martu kompanija je zabilježila neto gubitak od 671,2 milijarde jena (5,6 milijardi eura). Ukupno su prodali 4,93 miliona vozila, 10,9 posto manje nego u prethodnoj finansijskoj godini.

Ove godine globalna će potražnja za Nissanovim automobilima zbog pandemije pasti 15 do 20 posto, kazao je dioničarima predsjednik i izvršni direktor Makoto Uchida.

Zbog neizvjesnosti koju stvara pandemija uprava nije objavila poslovne prognoze za finansijsku godinu 2020/2021.

“Volio bih da mogu reći kada ćemo ih objaviti”, kazao je Uchida, referirajući se na prognoze.

Dioničari su kritizirali kompaniju zbog nedostatka vizije u usporedbi s Toyota Motorom i Honda Motorom, a Uchida je obećao da će „vratiti Nissan na put rasta“.

Kompanija je u dubokoj krizi od hapšenja bivšeg predsjednika Carlosa Ghosna u novembru 2018. godine zbog sumnje da je obmanuo dioničare i krivotvorio finansijske dokumente, netačno prikazujući svoja primanja.

Na te probleme nadovezala se ove godine pandemija koronavirusa i Nissan je u maju najavio zatvaranje tvornica u Indoneziji i Španiji u sklopu restrukturiranja koje planira s partnerima Renaultom i Mitsubishijem.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here