Strah od novog vala zaraze spustio cijene nafte ispod 42 dolara

Svjetska potražnja za naftom počela se oporavljati budući da se ekonomije otvaraju, a Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri smanjili su proizvodnju. I američki proizvođači nafte iz škriljaca počeli su zatvarati bušotine

40
Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 42 dolara zbog rasta zaliha u SAD-u i straha od drugog vala zaraze koronavirusom koji su nadjačali uticaj postupnog ponovnog otvaranja ekonomija širom svijeta.
Na londonskom tržištu cijena barela je pala 66 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,97 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 54 centa nižoj cijeni, od 39,83 dolara.

Investitore uznemiruje sve veći broj slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u, Kini, Latinskoj Americi i Indiji.

“Sve su to važna središta naftne potražnje. Drugi val zaraze i zaustavljanje ekonomija poremetili bi globalni oporavak, a time i potražnju i cijene nafte“, objašnjava Stephen Brennock iz PVM-a.

Skladišni prostori u cijelom svijetu gotovo su puni i ako val pandemije pogodi potražnju, veliki će problem biti kuda s neiskorištenom naftom, ističu analitičari.

Cijene je, posebno na američkom tržištu, pritisnuo i izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koje je pokazalo veći rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici nego što se očekivalo. Zalihe benzina i derivata pale su, što ipak pokazuje povećanje potrošnje.Američka vlada objavit će službene podatke tokom dana.

Globalne zalihe pak i dalje rastu. Uvoz nafte u Indiju pao je u maju na najnižu razinu od oktobra 2011. godine budući da rafinerije imaju dovoljno zaliha i kupuju manje nafte.

Očekuje se da će i najveći svjetski uvoznik sirove nafte Kina uvoziti manje nafte u trećem tromjesečju, nakon rekordnih kupovina    proteklih mjeseci.

Svjetska potražnja za naftom počela se oporavljati budući da se ekonomije otvaraju, a Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri smanjili su proizvodnju. I američki proizvođači nafte iz škriljaca počeli su zatvarati bušotine

Optimistična evropska izvješća o proizvodnji pružila su cijenama nafte određenu potporu, ali glavni ekonomist Evropske centralne banke Philip Lane upozorava da nisu nužno dobar vodič i da će ekonomiji eurozone trebati puno vremena da se oporavi.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u utorak iznosila 39,85 dolara, što znači da je porasla 89 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here