Počinje implementacija projekta „Staza stare pruge“, biciklom od Jajca do Busovače

Radi se o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

80

Od juna ove godine počinje implementacija projekta Staza stare pruge na lokacijama Srednjobosanskog kantona – u općinama Busovača, Vitez, Travnik, Donji Vakuf i Jajce.

Načelnici ovih pet općina potpisali su Sporazum o učešću u projektu Staza stare pruge koji ima za cilj unapređenje bosansko-hercegovačkog kulturno turističkog proizvoda na otvorenom, stazom stare željezničke pruge koja postaje biciklistička staza duga više od 100 kilometara koja povezuje Jajce, Donji Vakuf, Travnik, Vitez i Busovaču.

Potpisivanjem sporazuma finalizirana je finansijska konstrukcija projekta ukupne vrijednosti više od 260.000 eura za koji je Evropska unija izdvojila 195.000 eura bespovratnih sredstava u sklopu projekta EU4Business.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. Načelnici općina učesnica saglasni su da više od 100 kilometara revitaliziranog područja, koje će biti kako turistička, tako i rekreacijska atrakcija, su sasvim sigurno jedan novi potencijal za razvoj cikloturizma na području lašvanske i vrbaske doline.

Već prije godinu dana izvršene su pripremne aktivnosti, utvrđivanje trasiranja GPS-om te obilazak kompletne staze. Radi se o projektu u okviru kojeg će se starom željezničkom prugom od Jajca do Busovače uspostaviti trasa biciklističke staze koja će se u kombinaciji s turističkim razgledanjem ruralnih područja, kulturno-historijske i prirodne baštine, gastronomijom i smještajno-ugostiteljskim kapacitetima promovirati na međunarodnom planu.

Projekat će provoditi REZ Agencija (Regionalna razvojna agencija za regiju Centralna BiH), kao vodeći partner, te Turistička zajednica SBK/KSB i NESA sistemi Travnik.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here