Britanski javni dug prvi put u 57 godina veći od BDP-a

Prošle je sedmice britanska blagajna objavila da su mjere usmjerene na finansijsku potporu poduzetnicima i stanovništvu kraljevstva već koštale britanske vlasti više od 110 milijardi funti

48
Javni dug Velike Britanije premašio je u maju BDP prvi put u 57 godina, pokazuju podaci britanskog Državnog ureda za statistiku (ONS).
Prema ONS-u, zaduživanje je bilo najveće u maju(55,2 milijarde funti), nešto više od zaduživanja u aprilu, koje je revidirano na 48,5 milijardi funti. Državni zavod za statistiku primjećuje da se u prva dva mjeseca ove krize vlada zadužila više od deset mjeseci nakon propasti braće Lehman u rujnu 2008. godine.

“Krajem maja 2020. godine javni je dug iznosio 100,9 posto BDP-a. Omjer duga premašio je 100 posto BDP-a prvi put nakon što je fiskalna godina završila u martu 1963. godine“, stoji u izvještaju ONS-a.

Opseg zaduživanja države u maju bio je 49,6 milijardi funti veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Istovremeno, prihodi u državni budžet smanjili su se na 40,7 milijardi funti, što je 28,4 posto manje od maja 2019. Od tog iznosa porezni prihod iznosio je 28,9 milijardi funti.

Prošle je sedmice britanska blagajna objavila da su mjere usmjerene na finansijsku potporu poduzetnicima i stanovništvu kraljevstva već koštale britanske vlasti više od 110 milijardi funti. Od početka epidemije, britanske kompanije primile su kredite u iznosu većem od 33 milijardi funti.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here