Beltsy- bh.proizvod koji sigurnosni pojas u vozilima prilagođava trudnicama

Cilj proizvoda je olakšati trudnicama i njihovo putovanje automobilom učiniti sigurnijim, a karakterizira ga jednostavna upotreba, mogućnost korištenja na bilo kojem sjedištu i može biti izrađen od različitih materijala.Piše: Mirela Haskić-Suša

126

Inovativan proizvod pod oznakom Made in BiH razvili su studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Naime, riječ je o  dodatku vozilima pod nazivom Beltsy koji standardni sigurnosni pojas u automobilima prilagođava trudnicama, a ima za cilj olakšati i učiniti sigurnijim putovanje  trudnicama i bebama.Ono što karakterizira ovaj proizvod je jednostavnost te na inovativan način rješava najveći problem s kojim se trudnice susreću prilikom vožnje  automobilima.

Jednostavna upotreba

„Taj problem jeste pritisak na stomak trudnice koji stvara donji horizontalni kaiš sigurnosnog pojasa. Ovaj problem je ranije riješen sa proizvodom koji podrazumijeva dodatni kaiš, koji na sebi ima „kuku“ koja će držati horizontalni kaiš između nogu trudnice umjesto na stomaku. Problem ovog rješenja jeste što taj kaiš mora obuhvatiti sjedište vozila, što nije moguće u svim vozilima. Kako je montaža komplikovana, isto tako je i demontaža nezahvalna, kada treba sjesti neko ko nije u drugom stanju. Beltsy se jednostavno montira i uklanja sa pojasa. Zapravo ideja je da se donji horizontalni kaiš sigurnosnog pojasa podigne (premosti) na gornji kosi kaiš, gdje proizvod Beltsy fiksira dva kaiša u tom položaju. Ovaj proizvod je moguće koristiti na bilo kojem sjedištu u automobilu na kojem se trudnica nalazi, a može biti napravljen od različitih materijala“, za Business Magazine kaže Kenan Taletović, jedan od tvoraca ovog proizvoda.

Pored Taletovića na razvoju proizvoda radili su Benjamin Kadirić i Ivan Čagalj, a veliku podršku su dobili od Mašinskog fakulteta Tuzla, prvenstveno profesora Almira Osmanovića i asistenta Denisa Bećirovića. Ideja za Beltsy javila se tokom učešća na takmičenju Makethon koji se prošle godine održao u sklopu četvrtog Sarajevo Unlimited  Foruma.

„Tema je bila da se napravi prototip inovativnog proizvoda  koji riješava neki problem i ima akcenat na trudnice i žene s djetetom. Prvog dana takmičenja održan je brainstorming tokom kojeg smo tražili koji je to problem koji možemo riješiti kod trudnica te smo vidjeli da je taj pritisak sigurnosnog pojasa na stomak, ustvari, najveći. Prvog dana smo završili prvi prototip i izradili ga na 3D printeru te testirali. Nakon nekoliko varijacija došli smo do proizvoda koji nema problema sa montiranjem i ne stvara neugodan osjećaj tokom vožnje.  Već treći dan Beltsy je bio gotov proizvod u više boja, sa logom i ambalažom“, pojašnjava Taletović.

Ostaju u BiH

Osim ovog, prošle godine su učestvovali i na IEEE Innovation Nation i Project of the Year 2019  takmičenjima gdje su ostvarili dobre rezultate. Početkom ove godine učestvovali su i na Sarajevo Business Forum Start-Up Challenge-u gdje su proglašeni za pobjednike treće emisije druge sezone.

„Pored novčanih sredstava, mentorske podrške i reklame SBF Start-Up Challenge takmičenje je jedno dobro iskustvo. Osim toga, ostvarili smo kontakte koji će nam sigurno značiti u daljem radu. Dobijeni novac ćemo iskoristiti za dalji razvoj proizvoda i pokretanje svoje kompanije“, ističe Taletović.

Najveći problem s kojim su se susreli jeste dugotrajna i komplicirana procedura zaštite patenta. Također, njihov proizvod bio je interesantan nekim investitorima, međutim, do konkretne saradnje još uvijek nije došlo. Planovi za budućnost ovih mladih inovatora usmjereni su na ostanak u Bosni i Hercegovini i razvijanje inovativnih proizvoda.

„Naši planovi su da ostanemo u BiH i svakako probamo napraviti brend za naš proizvod. Vjerujemo da naš proizvod ima budućnost u BiH“, dodaje Taletović.

Osim proizvodnje pojasa Beltsy kojim žele pokazati kako domaćem, tako i inozemnom tržištu da se u BiH može proizvesti kvalitetan, inovativan, siguran proizvod koji će uveliko olakšati trudnicama i ženama s djecom vožnju u automobilu, tim ima ambiciozne planove za budućnost. Naime, cilj im je registrirati kompaniju u BiH i proširiti asortiman proizvoda.

„Planiramo registrirati kompaniju koja će se baviti 3D modeliranjem i 3D printanjem. Našu priliku vidimo u potrebi za brzom izradom prototipova, pojedinačnih dijelova i malih serija proizvoda. Svakako, pored Beltsy-a imamo još nekih inovativnih proizvoda koji bi se mogli   realizirati. Imamo u planu  proširiti asortiman proizvoda“, dodaje Taletović.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here