Evropski losos prva ekonomska žrtva pojave koronavirusa u Pekingu

Iako eksperti tvrde da sam losos teško može biti prenosnik koronavirusa, njegova prisutnost testovima je potvrđena na prostoru tržnice Xinfadi gdje se primao uvozni losos te na daskama na kojima se rezalo lososovo meso

109

Nakon izbijanja prvog lokalnog epicentra zaraze COVID-19 u Kini u posljednja dva mjeseca, na prostoru pekinške veletržnice Xinfadi, Kina je obustavila uvoz lososa iz Evrope kojeg kineski potrošači povezuju sa zarazom.

Iako eksperti tvrde da sam losos teško može biti prenosnik koronavirusa, njegova prisutnost testovima je potvrđena na prostoru tržnice Xinfadi gdje se primao uvozni losos te na daskama na kojima se rezalo lososovo meso. Kako prenosi SEEbiz, kineski potrošači su u praksi to brzo povezali s lososom uvezenim iz Evrope, te je potražnja za njegovim mesom nestala u nekoliko dana. S tim u vezi, pekinški supermarketi povlače losos s polica.

Regin Jacobsen, izvršni direktor Bakkafrosta iz Osla je za Reuters potvrdio kako trenutno ne šalju losos u Kinu, dok je isto izjavio i direktor prodaje i marketinga Norway Royal Salmona, rekavši da je sva prodaja prema Kini u zastoju, dok se čeka razjašnjavanje situacije.

Prema napisima SCMP-a, genetska ispitivanja sugeriraju da je COVID-19 mogao doći iz Evrope, ali da je povezanost lososa i koronavirusa vjerovatno rezultat slučajne kontaminacije na području prometne tržnice pune svježom robom. Prema izvještaju portparola vlasti u Pekingu, tržnicu Xinfadi je u dvije sedmice prije zatvaranja posjetilo 200 hiljada ljudi.

Marion Koopmans, voditelj odjela za virusne nauke na Erasmus University Medical Centre u Rotterdamu istaknuo je kako mnogi evropski naučnici ne razumiju kinesku formulaciju o „evropskom soju koronavirusa“, te pozivaju Kinu da ne koristi formulacije o „evropskom virusu“ koje se sve više koriste. Koopmans s nestrpljenjem očekuje objavljivanje genetske sekvence koronavirusa koji je nedavno izbio u Pekingu.

U Pekingu su s druge strane zatvoreni dijelovi grada te ograničeno kretanje, a škole i fakulteti su zatvoreni. Wei Wei, voditelj luksuznog japanskog restorana u Chaoyang distriktu, u kojem kao specijalitet poslužuju lososovo meso, izjavio je kako su im sve rezervacije otkazane, a prihodi u proteklih nekoliko dana potpuno nestali. Izjavio je da su se proteklih mjeseci borili s posljedicama pandemije, te im se posao postepeno oporavljao, ali da sad ne može gledati nimalo optimistično na budućnost i da će vjerovatno morati zatvoriti restoran.

„Svi japanski restorani u Pekingu su sad na udaru“, ističe Wei Wei obzirom da mnogi stanovnici u Pekingu ističu kako više neće jesti lososovo meso.

Pad prometa u japanskim restoranima se počinje osjećati i u Šangaju. Taniguchi Yoshitada, vlasnik japanskog restorana Makino, ističe da lososovo meso skoro da više ne poslužuju, ali ni ostalu sirovu ribu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here