Croatia Airlines tražit će 700 miliona kuna državne pomoći

U Croatia Airlinesu procjenjuju da bi gubitak kompanije na kraju godine mogao biti oko 150 miliona kuna, a preostalih 550 miliona kuna državne pomoći bi se uložio u razvoj flote

122

Croatia Airlines tražit će državnu pomoć od 700 miliona kuna, što bi navodno trebalo biti dovoljno da kompanija premosti pad prometa zbog korona virusa i da razvija flotu kako bi bila konkurentna na tržištu.

U Croatia Airlinesu procjenjuju da bi gubitak kompanije na kraju godine mogao biti oko 150 miliona kuna, gotovo dvostruko veći od prošlogodišnjih 79,3 miliona kuna minusa. Preostalih 550 miliona kuna državne pomoći bi se, prema preporuci finansijskih savjetnika koji su radili na pronalaženju strateškog partnera, trebao uložiti u razvoj flote.

Kako tvrdi Jutarnji list, u Vladi Hrvatske spremni su državnom finansijskom pomoći pokriti gubitke nacionalne aviokompanije, ali će se o njenom iznosu odlučiti nakon izbora.

Iako pojedini sagovornici Jutarnjeg lista smatraju da država ne bi trebala ulagati gotovo 100 miliona eura u Croatia Airlines jer je to neisplativo, većina ipak smatra da je pandemija pokazala da je nacionalna aviokompanija važan strateški resurs u kriznim situacijama. Vlasništvo nad Croatia Airlinesom omogućilo je Vladi svojevrsnu mobilizaciju njenih aviona za potrebe hitnog prijevoza humanitarne pomoći i ostalog kargo prijevoza te evakuaciju dijela vojnika iz Afganistana. Također, jedino su avioni Croatia Airlinesa  letjeli u doba najrestriktivnijih mjera te se hrvatskim građanima olakšao povratak iz inozemstva. Nadalje, mjesec dana nakon popuštanja mjera na hrvatskim aerodromima prisutni su i dalje samo avioni Croatia Airlinesa, koji lete na domaćim i međunarodnim linijama.

Premda iz Croatia Airlinesa najavljuju postepeno otvaranje novih linija, s naglaskom na polaske iz Splita, Zadra i Pule, rezervacija karata za ljetne mjesece je izuzetno loša. Na osnovu sadašnjih rezervacija, do kraja juna kompanija će obaviti samo 30 planiranih letova, a pad broja rezervacija za preostali dio ljeta veći je od 50 posto.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here