Saradnja akademske i poslovne zajednice preduslov napretka RS

Predstavnici poslodavaca i akademske zajednice RS razgovarali o deficitarnim zanimanjima, modernizaciji studijskih programa i saradnji visokoškolskih ustanova sa privrednim sektorom

55

Sastanak predstavnika poslodavaca i akademske zajednice Republike Srpske o deficitarnim zanimanjima, modernizaciji studijskih programa i saradnji visokoškolskih ustanova sa privrednim sektorom,  organizovali su Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i Unija udruženja poslodavaca RS.

Entitetski resorni ministar Srđan Rajčević konstatovao je da nema ekonomskog napretka RS bez aktivne saradnje akademske i privredne zajednice, “jer je ekonomija modernog doba bazirana na inovacijama, istraživanju i saradanji ova dva sektora“.

On je naglasio da se radi na reformi visokog obrazovanja i da su u parlamentarnu proceduru upućena dva zakona koja bi trebala biti pravni temelj za dalju reformu.

“Riječ je o novom Zakonu o visokom obrazovanju i Zakonu o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju. Oba ova zakona podrazumijevaju aktivnu saradnju akademske i privredne zajednice“, kazao je Rajčević.

Da ozbiljne privrede nema bez nauke saglasan je i predsjednik Unije Saša Trivić koji je ukazao da “što se tiče nauke i tehnologije, trenutno stanje u privredi nije na zavidnom nivou“. On je ocijenio da je posljednjih godina primjetan veći broj studenata koji obavljaju praksu u preduzećima, ali da to još nije dovoljno, “zbog čega se u tom smislu moraju značajnije povećati aktivnosti na fakultetima i kod poslodavaca“.

Trivić očekuje da u budućem periodu bude više studenata u domaćim preduzećima te da RS dobije privredu koja je tehnološki znatno razvijenija.

Rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin rekao je da je ta institucija opredijeljena da njeni studenti imaju dobre izlazne kompentencije u smislu praktičnog dijela nastave i znanja izučavajući određene studijske programe.

“Da bi ta praktična znanja bila što bolja, moramo imati tijesnu saradnju sa predstavnicima privrede“, naglasio je Gajanin.

On je podsjetio da su postojale određene aktivnosti u tom smislu, ali da nisu bile obavezne, te izrazio očekivanje da će novi Zakon o visokom obrazovanju propisati obavezu praktičnog usavršavanja. Gajanin je rekao da su poslodavci ocijenili da studenti imaju široko i kvalitetno teorijsko znanje, ali da su deficitarni u praktičnim znanjima.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić potvrdio je da su privrednici zadovoljni kadrovima koji se školuju na dva javna univerziteta u RS, ali da je potrebno više naučnoistraživačkog rada.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here