Hrvatski turistički radnici dobivat će pola plaće kada ne rade

Do 30. aprila 2021. neće se primjenjivati dio Kolektivnog ugovora kojim je regulirana visina minimalne bruto plaće za II, III, i IV grupu složenosti poslova

32

Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH), Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) – Udruga ugostiteljstva i turizma, sporazumno su stavili van snage Sporazum o moratoriju na odredbe Kolektivnog ugovora ugostiteljstva, potpisan 25. marta.

Novim sporazumom dogovoren je nastavak primjene odredbi Kolektivnog ugovora, s tim što se do 30. aprila 2021. neće primjenjivati njegov dio kojim je regulirana visina minimalne bruto plaće za II, III, i IV grupu složenosti poslova.

Također je utvrđeno dao za vrijeme trajanja pandemije virusa COVID-19 i njenih posljedica na turistički sektor, radnik za period kada ne radi prema odluci poslodavca  ima pravo na naknadu plaće u iznosu od najmanje 50 posto. Ukoliko bi navedena naknada bila niža od minimalne plaće, radnik ima pravo na iznos u visini “minimalca“.

U HUP-u ističu kako je potpisani sporazum važan, ne samo radi kontinuiteta uređenja radnih odnosa u turizmu, već i zbog potrebe da se zbog uticaja posebnih okolnosti na poslovanje u ugostiteljskoj djelatnosti sporazumno urede nove mogućnosti kao što je čekanje ili prekid rada uzrokovan posljedicama korona krize. Sporazum je za poslodavce dodatno važan i zbog ponovne mogućnosti korištenja instituta preraspodjele u maksimalnom trajanju od 60 sati sedmično, koju nije moguće koristiti bez Kolektivnog ugovora.

S obzirom da su socijalni partneri zbog aktuelnih okolnosti postupak proširene primjene odlučili pokrenuti kada se za to steknu uvjeti, odredbe iz novog sporazuma i važećeg Kolektivnog ugovora primjenjivat će s e samo na članove HUP-a.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here