Potpisan ugovor za izradu Prostornog plana Posavskog kantona 2019.-2039.

Izrada Prostornog plana obuhvata izradu studija ranjivosti prostora Posavskog kantona, snimanje i ocjena postojećeg stanja i problema u prostora i uređenju, ciljeve prostornog razvoja te izradu prednacrta, nacrta i prijedloga Prostornog plana uz provođenje javnih rasprava, kao i mogućnosti javnog uvida u predloženi planski dokument

48

Na radnom sastanku koji je organiziralo Ministarstvo privrede, rada i prostornog uređenja zaključen je ugovor između Ministarstva i Instituta za građevinarstvo IG sa sjedištem u Banja Luci, a koji se odnosi na izradu Prostornog plana Posavskog kantona za period 2019.-2039. godine.
Ministarstvo je poduzelo niz radnji koje su bile neophodne s obzirom na obaveze proistekle iz Zakona o prostornom uređenju i građenju Posavskog kantona donesenog 2016. godine, kao i usvajanja Izmjena i dopuna istog Zakona u 2019. godini stvorili su se uvjeti za raspisivanje konkursa za izradu Prostornog plana Posavskog kantona za period 2019.-2039.
Po provedenom konkursu koji je zaključen početkom 2020. godine odabran je ponuđač Institut za građevinarstvo IG Banja Luka koji je zadovoljio uvjete konkursa u pogledu referenci, te je dao najpovoljniju ponudu-cijene usluge za izradu Prostornog plana.
Vrijednost potpisanog ugovora za izradu Prostornog plana Posavskog kantona iznosi 75.231,00 KM sa PDV-om. Rok za izvršenje ugovora je 12 mjeseci počevši od dana zaključenja istog.
Izrada Prostornog plana obuhvata izradu studija ranjivosti prostora Posavskog kantona, snimanje i ocjena postojećeg stanja i problema u prostora i uređenju, ciljeve prostornog razvoja te izradu prednacrta, nacrta i prijedloga Prostornog plana uz provođenje javnih rasprava, kao i mogućnosti javnog uvida u predloženi planski dokument.
„Osnovni cilj je dobiti Prostorni plan koji će osigurati i stvoriti uvjete u pogledu očuvanja i uređenja prostora, kao i dati razvojne šanse kroz uređenje građevinskog, poljoprivrednog, šumskog zemljišta, vodnih površina, zaštićenih i rekreacijskih područja te posebno infrastrukture, izjavio je ministar privrede i prostornog uređenja Vlade Posavskog kantona Dragutin Živković.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here