Obustavljeno podnošenje zahtjeva DKP BiH za tranzit autobusa u međunarodnom prijevozu

Naglašeno je da će oba ministarstva u narednom periodu uložiti dodatne napore kako bi se u što skorije vrijeme prijevoz putnika vratio u normalne okvire i počeo odvijati u skladu sa sistemom dozvola

27
Vozni park Centrotrans

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Ministarstva komunikacija i prometa BiH na zajedničkom sastanku zaključili da će diplomatsko-konzularna predstavništva BiH u okviru svojih nadležnosti obraditi zahtjeve za tranzit autobusa koji su pristigli do 02.06.2020. godine, do 17:00 sati. Nakon toga, obustavljaju se svi zahtjevi prema DKP-ima BiH koji se odnose na osiguravanje prometa autobusnim kompanijama iz BiH kroz druge države, izuzev u slučajevima kada se radi o repatrijacijskim ili humatiranim prijevozima kojе organizira MVP BiH. MVPBiH će dostaviti instrukciju o tome šta se smatra repatrijacijskim, odnosno, humanitarnim prijevozom kako bi svi DKP-i jasno razdvojili obaveze po tom osnovu od komercijalnih zahtjeva autobusnih preduzeća koja su posljednjih dana dostavljana.
Odobrene prijevoze nije potrebno posebno najavljivati na GP BiH, dok će eventualne najave o repatrijacijskim ili humatiranim prijevozima prema ustaljenoj praksi najavljiti tim za vanredne situacije MVPBiH.
„Navedeni zaključci su doneseni zbog procjene da bi na ovakav način mogla biti ugrožena pozicija međunarodnog linijskog i vanlinijskog prijevoza putnika, koji se u normalnim okolnostima odvija u skladu sa sistemom dozovola, zasnovan na međunarodnim bilateralnim sporazumima i u okviru zakonskih i podzakonskih akata koji tretiraju predmetnu oblast. Takav stav dijele svi koji su direktno ili indirektno bili uključeni u realizaciju prijevoza koji se odvijao u vanrednim okolnostima. Uslovi za normalizaciju i ponovnu uspostavu javnog prijevoza prema mišljenju minstarstava u ovom trenutku postoje, ali se čekaju odluke ovlaštenih organa koji su formirani i koji djeluju u kriznim situacijama da izmijene ili stave van snage prethodne odluke kojima je prijevoz obustavljen“, saopćeno je sa sastanka.
Naglašeno je da će oba ministarstva u narednom periodu uložiti dodatne napore kako bi se u što skorije vrijeme prijevoz putnika vratio u normalne okvire i počeo odvijati u skladu sa sistemom dozvola. U tom pogledu će se iskorisiti svi raspoloživi instrumenti i resursi da se pojačanom komunikacijom između nadležnih ministarstava ovlaštenih za reguliranje međunarodnog prometa, kao i putem dodatnih diplomatskih aktivnositi, proces normalizacije prijevoza putnika ubrza.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here