Maloprodaja u eurozoni pala za 19,6 posto

Finska je jedina zemlja u kojoj je aprilski promet u maloprodaji bio veći (za 0,3 posto) nego prethodnog mjeseca

41

Aprilski promet u maloprodaji u eurozoni smanjen je za 19,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, pri čemu je opala kupovina gotovo svih proizvoda, uključujući hranu i piće, jer su tokom cijelog aprila na snazi bile mjere ograničenja kretanja zbog korona virusa, objavio je danas Eurostat, agencija za statistiku Evropske unije.

Prodaja u 19-članom monetanom bloku u aprilu je pala za 11,7 posto u odnosu na prethodni ovogodišnji mjesec, što je najveća stopa pada na mjesečnom nivou u seriji statističkih podataka Eurostata koji datiraju od 1999. godine i nadmašila je prethodni rekord iz marta, kada je promet u maloprodaji potonuo za 11,1 posto. Ovo je također najgori pokazatelj na godišnjem nivou, budući da je prije marta ta stopa nije bila negativna još od kraja 2013. godine.

Jedinu svijetlu tačku predstavlja nagli skok poštanskih narudžbina i kupovina putem interneta, koje su u aprilu porasle za 10,9 posto u odnosu na mart.

Najoštriji mjesečni pad maloprodaje u aprilu među članicama eurozone imale su Malta i Irska, a na godišnjem nivou Francuska i Španija, s tim što Kipar, Grčka i Italija nisu dostavili podatke o prometu u maloprodaji za april.

Finska je jedina zemlja u kojoj je aprilski promet u maloprodaji bio veći (za 0,3 posto) nego prethodnog mjeseca.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here