Inspekcija USK najavila pojačanu borbu protiv utaje poreza i rada nacrno

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona pojačane aktivnosti inspekcijskog nadzora provodit će svakog dana, u toku i van radnog vremena, ali i u dane vikenda, s ciljem smanjenja sive ekonomije

46

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Unsko-sanskog kantona oglasila se saopćenjem kojim obavještava javnost da će se u narednom periodu provoditi pojačani nadzor primjene Zakona o fiskalnim sistemima i Zakona o radu FBiH.

“Inspektori Uprave pojačane aktivnosti inspekcijskog nadzora provodit će svakog dana, u toku i van radnog vremena, ali i u dane vikenda, a sve s ciljem smanjenja sive ekonomije i povećanja discipline kada je u pitanju obaveza evidentiranja prometa, izdavanja fiskalnih računa i zasnivanja radnog odnosa.

Kroz provedene analize uočeno je da još uvijek postoji znatan broj subjekata koji ili ne izdaju račune ili izdane račune ne fiskaliziraju čineći pri tome najteže porezne prekršaje.

Rad nacrno predstavlja angažovanje radne snage bez zaključenog ugovora o radu, što dovodi do uvećanja prihoda poslodavca koji nije registrovan i oporezovan, čime se nanosi šteta direktno onome koji je angažovan, ali i šteta društvu u kojem živimo, jer se znatno usporava ekonomski rast i zapošljavanje.

Uprava ovim putem još jednom poziva sve subjekte da poštuju zakonske propise u navedenim oblastima. Isto tako apeliujemo na građane da sve uočene nepravilnosti mogu prijaviti na telefonski broj za prijavu 037-316-105, e-mail  inspekcija@vladausk.ba ili poštom, na adresu Omera Ef. Novljanina broj 4, 77000 Bihać“, navodi se u saopćenju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here