Kvartalni gubitak Lufthanse 2,1 milijardi eura

Analitičari predviđaju da će Lufthansa već danas biti uklonjena iz indeksa najlikvidnijih dionica Frankfurstke berze, čiji je član od njegovog uspostavljanja 1988. godine

39

Njemačka aviokompanija Lufthansa iskazala je neto gubitak u prvom tromesečju 2020. od 2,1 milijardi eura zbog smanjenja vrijednosti aktive usljed pandemije korona virusa.

U istom periodu prošle godine, Lufthansa je zabilježila neto gubitak od 342 miliona eura..

Na ovogodišnji negativan rezultat u prvom kvartalu uticao je otpis 266 miliona eura vrijednosti flote, smanjenje knjigovodstvene vrijednosti Lufthansinog preduzeća za ketering LSG North Americ za 100 miliona eura, kao i pad vrijednosti njene podružnice Eurowings za 57 miliona eura.

Nadzorni odbor kompanije u ponedeljak je preporučio dioničarima da prihvate paket državne pomoći od devet milijardi eura, koji je Evropska komisija uslovila time da Lufthansa ustupi rivalima neke svoje prostore na aerodromima. Tim eventualnim paketom pomoći, njemačka vlada preuzet će 20 posto vlasničkog udjlea u Lusthansi i dobit će dva mjesta u Nadzornom odboru. Zauzvrat, Lufthansa će morati da se u korist svojih konkurenata odrekne do 24 mjesta za polijetanje i slijetanje na svojim matičnim aerodromima u Frankfurtu i Minhenu.

Analitičari predviđaju da će Lufthansa već danas biti uklonjena iz indeksa najlikvidnijih dionica Frankfurstke berze, čiji je član od njegovog uspostavljanja 1988. godine.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here