Inspekcija BPK pretrpana prijavama o otkazima bez otpremnina

Nije zabranjeno prekinuti radni odnos na  neodređeno vrijeme, ali uz poštivanje svih onih mjera koje je Zakon o radu propisao, podsjeća direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Emko Rizvanović

62
Provjerit ćemo osnovanost radničkih pritužbi, kaže Rizvanović

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Bosanskopodrinjskog kantona u period stanja nesreće u Federaciji BiH izvršila je 391 inspekcijski nadzor, od čega 177 nadzora sanitarne inspekcije, 39 nadzora inspekcije zaštite na radu, 70 nadzora turističko- ugostiteljske inspekcije te 105  nadzora tržištne inspekcije.

“Nakon izvršenih inspekcijskih nadzora u pogledu poštivanja naredbi Federalnog i Kantonalnog štaba civilne zaštite, nije zabilježen niti jedan prekršaj na području našeg kantona, što znači da su sve naredbe ispoštovane kako od građana, tako i od strane poslodavaca. Ono što je posebno za pohvalu, jeste da su poslodavci najkraćem vremenskom periodu uspjeli da nabave ličnu zaštitnu opremu za sve svoje uposlenike, koju su koristili, a to se  posebno odnosi na maske, zaštitne  rukavice i vizire.

Od 105 inspekcijskih nadzora tržišne inspekcije, zabilježeno je 25 prekršaja za koje su izrečene novčane kazne u iznosu od 43.750 KM.

Ono što je u posljednje vrijeme karakteristično, a što je posljedica stanja nesreće, jeste da mi imamo jedan broj zahtjeva od strane radnika za inspekcijski nadzor u smislu da se žale na prekid radnog odnosa koji su imali na osnovu ugovora o radu na neodređeno vrijeme, a prekršaj se ogleda u tome da ne dobivaju zakonske otpremnine. Želim da kažem da je član 111. Zakona o radu FBiH propisao obavezu davanja otpremnine, ukoliko se poslodavac i radnik ne dogovore da se to njemu nadoknadi na drugi način. Također, za ovaj prekršaj Zakonom je propisana novčana kazna za poslodavca od 1.000 do 3.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 2.000 do 5.000 KM i za poslodavca – fizičko lice od 2.000 do 5.000 KM.

Po svim ovim zahtjevima naša inspekcija će postupiti i ukoliko se zaista utvrdi da su pritužbe osnovane, inspekcija će poduzeti sve one zakonske mjere koje su propisane Zakonom. Da ne bismo dolazili u ovakve situacije, želimo da napomenemo da  nije zabranjeno prekinuti radni odnos na  neodređeno vrijeme, ali uz poštivanje svih onih mjera koje je Zakon propisao“, istaknuo je direktor Uprave Emko Rizvanović.

 

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here