Cijena barela nafte iznad 40 dolara prvi put od marta

Na tržištima raste optimizam da će glavni proizvođači nafte produžiti smanjenje proizvodnje i da će oporavak od pandemije Covid-19 podstaknuti potražnju za gorivom

32

Cijene nafte nastavile su uspon, pri čemu je brent prvi put od marta premašio nivo od 40 američkih dolara po barelu, pošto na tržištima raste optimizam da će glavni proizvođači “crnog zlata” produžiti smanjenje proizvodnje i da će oporavak od pandemije Covid-19 podstaknuti potražnju za gorivom.

Sjevernomorska nafta “brent” za isporuku u avgustu ojačala je jutros za 78 centi ili 2,0 posto, na 40,35 dolara po barelu.

Cijena američke WTI nafte zabilježila je rast od 1,06 dolara ili 2,9 posto, na 37,87 dolara za barel.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i drugi veliki proizvođači u julu i avgustu mogli bi produžiti smanjivanje proizvodnje od 9,7 miliona barela dnevno, što čini oko 10 posto svjetske proizvodnje, navodi Reuters, pozivajući se na neimenovane izvore.

Budući da datum njihovog sastanka još nije konačno utvrđen, mnogo toga ostaje da “visi u zraku”. Ipak, slika potražnje izgleda bolje, jer se nacionalne ekonomije, uključujući Kinu, koja je drugi najveći potrošač nafte na svijetu, počinju oporavljati od posljedica pandemije.

Trgovci pomno prate i tropsku oluju Cristobal u Meksičkom zalivu, zbog potencijalne opasnosti da pogodi rafinerije nafte i gasna postrojenja.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here