Vijeće ministara BiH deblokiralo MMF kredit

Odlukom o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), 330 miliona eura bit će alocirano u omjeru 61,5 posto za Federaciju BiH, 37,5 posto za Republiku Srpsku i jedan posto za Distrikt Brčko

67

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine jednoglasno je  donijelo Odluku o rasporedu sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju je predložilo Ministarstvo finansija i trezora BiH.

Ovom odlukom utvrđuje se raspored povučenih RFI sredstava u ukupnom iznosu od 265,2 miliona specijalnih prava vučenja (SDR), u protivvrijednosti oko 330 miliona eura. Sredstva RFI bit će namijenjena za povećane potrebe zdravstvenog sektora i finansiranje mjera ekonomske stabilizacije.

Ministarstvo finansija i trezora izvršit će alokaciju sredstava RFI  u skladu sa odlukom Fiskalnog vijeća BiH, potpisanim Pismom namjere i Memorandumom o razumijevanju, i to za Federaciju BiH sa 10 kantona 61,5 posto, za Republiku Srpsku 37,5 posto i za Distrikt Brčko jedan posto.

Otplatu duga vršit će entiteti i Distrikt, u skladu sa propisima kojima je regulisano izmirenje obaveza prema međunarodnim finansijskim institucijama i prema utvrđenim otplatnim planovima.

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here