Svjetski dan mlijeka: Mliječni put društvene odgovornosti

Slogan Svjetskog dana mlijeka je Uživajte u mliječnim proizvodima i zbog toga vas danas sve pozivamo da iskažu zahvalnost za društvenu odgovornost bh. mljekarskog sektora, da kupite još jedan mliječni proizvod, i pridružite se Mliječnom putu društvene odgovornosti

70

Svjetski dan mlijeka, 1. juni, je pravo vrijeme da se iskaže zahvalnost bh. mljekarskoj industriji. Mljekarska industrija je za vrijeme pandemije COVID-19 pružala značajnu podršku zdravstvenom sektoru, kao i onima kojima je to potrebno. Također, nastavlja se izvoz mlijeka na Kosovo nakon ukidanja taksi koje su duže od godinu dana sprečavale trgovinu.
„Mlijeko je osnovna namirnica,“ kaže Adnan Fakić, direktor Milkosa, sarajevskog proizvođača mliječnih proizvoda sa tradicijom dugom skoro 70 godina.
„Pandemija nas je prisilila da promijenimo način poslovanja. Petog marta smo uspostavili Krizni štab i uveli nove mjere koje uključuju upotrebu zaštitne opreme i dezinfekciju vozila, Ono što je još važnije, distribucija naših proizvoda postala je učestalija, i nikada nismo dozvolili da dođe do nestašice mliječnih proizvoda u prodavnicama.”objašnjava direktor Fakić.

Milkos aktivan društveni akter od 1953. godine, kada je osnovan kao prva mljekara u Bosni i Hercegovini. Redovno podržavaju rad javnih kuhinja, dječije domove i centre za djecu sa posebnim potrebama. Njihova podrška nije izostala ni tokom pandemije. Milkos je donirao mliječne proizvode u vrijednosti većoj od 100.000 KM različitim dobrotvornim organizacijama kao što su Pomozi.ba, ali i direktno domaćinstvima u potrebi.
Četiri od najvećih proizvođača mlijeka u BiH, Milkos, Mlijekoprodukt, Meggle i Udruženje mljekara Republike Srpske, kao podršku zdravstvenom sektoru i onima kojima je pomoć potrebna, donirali su više od 400.000 KM, kako u novcu, tako i u proizvodima.

Međutim, nisu jedino bitni donacije i podrška onima kojima je to potrebno. Tu je i čitav lanac vrijednosti, koji u slučaju Milkosa uključuje više od 1.000 farmera sa kojima imaju ugovore, preduzeće za distribuciju sa 200 zaposlenih, kao i Farmu Spreča, koja zapošljava dodatnih 70 ljudi, a u suvlasništvu je Milkosa.

„Bilo nam je jako važno da nastavimo otkupljivati mlijeko od naših farmera, te da naši farmeri budu plaćeni. To nije bio lak zadatak, jer su se zbog mjera za sprečavanje pandemije povećali naši operativni troškovi. Također smo morali prilično uložiti u uvoz na veliko Tetra Pak ambalaže iz Srbije. Zbog dugog zadržavanja na granicama i neredovnih isporuka, morali smo uspostaviti zalihe koja će nam omogućiti održavanje redovne proizvodnje,” Fakić koji naglašava da Milkos godišnje otkupi oko 24 miliona litara mlijeka.

Milkos izvozi 25 odsto proizvoda u zemlje CEFTA-e i u Hrvatsku. Nakon što Kosovo 1. aprila 2020. godine ukinulo 100-postotne uvozne takse za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine (takse su uvedene 21. novembra 2018.), Milkos je nastavio izvoz na Kosovo, što čini petinu njihove prodaje izvan BiH.
„Cijelo ovo vrijeme smo bili u kontaktu sa našim kupcima sa Kosova. Nazvali su nas nekoliko dana prije nego što su takse službeno ukinute kako bi nas obavijestili da ćemo moći ponovno raditi s njima. Sa izvozom smo nastavili čim je donesena službena odluka,” kaže Fakić.
Iako pandemija nije utjecala na prodaju mliječnih proizvoda u BiH, kao ni na njihov izvoz, to nije bio slučaj s nekim drugim proizvodima i robnim markama pod kišobranom Milkosa. Prodaja njihove vode i sokova je opala za 40 do 50 posto.

„Kako se HoReCa sektor polako ponovo otvara, nadamo se da će se i prodaja nemliječnih proizvoda vratiti na prethodni nivo. Za sada smo fokusirani na to da naši farmeri ostanu angažovani, kao i na to da obezbijedimo dovoljne količine mliječnih proizvoda za naše kupce,“ zaključuje Fakić.

Slogan Svjetskog dana mlijeka je Uživajte u mliječnim proizvodima i zbog toga vas danas sve pozivamo da iskažu zahvalnost za društvenu odgovornost bh. mljekarskog sektora, da kupite još jedan mliječni proizvod, i pridružite se Mliječnom putu društvene odgovornosti. Dok vi to radite, Sweden/USAID FARMA II projekt će nastaviti pomagati bh. mljekarima da ispune EU i druge međunarodne standarde, poboljšaju kvalitet proizvoda, i povećaju izvoz.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here