London upozorava EU da u Brexitu šteti svom finansijskom sektoru

"Britanija mora biti realističnija ako želi postići dogovor o napuštanju jedinstvenog tržišta i carinske unije i ne može u pregovorima birati samo ono što joj odgovara", rekao je glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier.

47

Evropske kompanije bit će gubitnici ako Evropska unija pokuša nametnuti ograničenja londonskim finansijskim ustanovama jer neće imati pristup nekima od najlikvidnijih tržišta na svijetu. Postoji tek nekoliko mjesta na svijetu gdje imate tako likvidno i široko tržište kapitala, rekao je britanski ministar Michael Gove Odboru za Brexit Gornjeg doma britanskog Parlamenta.

“Ako bi EU sa svoje strane namjerno izabrao ograničiti pristup za naše finansijske usluge na njihovom tržištu, gubitnici bi bili investitori u dionice EU kompanija koji ne bi mogli dobiti najbolju cijenu za bilo koju transakciju”, rekao je Gove.
“Bio bi to novi primjer potencijalnog nanošenja štete samima sebi od strane EU“, rekao je, dodavši da su neka finansijska pravila, na primjer bonusi, osmišljeni kako bi naudili Londonu.
Glavni britanski pregovarač David Frost rekao je da su neki “prilično teški” dokumenti razmijenjeni i da je na snazi konstruktivan proces.
“Ne vidimo zašto ovo treba dugo trajati, no nalazimo se u rukama EU sve dok to traje”, rekao je Frost.

“Britanija mora biti realističnija ako želi postići dogovor o napuštanju jedinstvenog tržišta i carinske unije i ne može u pregovorima birati samo ono što joj odgovara”, rekao je glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier.
“London bi trebao biti realističniji u nadolazećem periodu ako žele postići dogovor o uređenom povlačenju s jedinstvenog tržišta i carinske unije”, rekao je, dodavši da su najteža područja ribarstvo te utvrđivanje jednakih tržišnih uslova i pravila.
“No, nećemo napredovati u tome ako Britanija nastavi za sebe birati najbolje od oba svijeta”, rekao je, dodavši da je postizanje dogovora do kraja ove godine “ekstremno teško, no i dalje moguće.”
Ujedinjena Kraljevina napustila je EU 31. januara, a prema ugovoru o razdruživanju, prijelazno razdoblje traje do kraja ove godine. Za vrijeme prijelaznog razdoblja Velika Britanija poštuje sva pravila EU kao da je članica, jedino što ne može učestvovati u donošenju odluka.
U tom periodu EU i Britanija trebaju dogovoriti sporazum o slobodnoj trgovini, no obje strane su nedavno rekle da pregovori slabo napreduju.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here