Zbog američko-kineskih napetosti: Pad cijena dionica na azijskim tržištima, dolar slabi, jeftinija nafta

Investitori se plaše da bi pogoršanje odnosa između SAD i Kine moglo dodatno narušiti globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom zbog koronakrize, koja bi svakako mogla utjecati na oporavak svjetskih berzi

29

Na azijskim berzama u petak (29.5.) cijene dionica blago su pale, drugi dan zaredom, dok ulagači čekaju odgovor SAD na učvršćivanje kontrole Pekinga nad Hong Kongom.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6:30 u minusu 0,3 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,9 posto.

Pad tržišta posljedica je suzdržanosti ulagača zbog rasta napetosti između SAD i Kine u vezi Hong Konga.

Predsjednik SAD Donald Trump najavio je press konferenciju u petak, nakon što je kineski Parlament u četvrtak usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, kao odgovor na lanjske velike proteste u toj bivšoj britanskoj koloniji.

Američki državni sekretar Mike Pompeo izjavio je da je “katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom spisku poteza koji u osnovi potkopavaju autonomiju i slobode Hong Konga”.

Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih zvaničnika, poslovnih sektora i finansijskih institucija.

Uz to, Trump i njegova Vlada svako malo kritikuju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja koronavirusa, dok Kina odgovara kako se neće suzdržavati od rasta napetosti.

Otud bojazan investitora da bi pogoršanje odnosa između SAD i Kine moglo dodatno narušiti globalne poslovne aktivnosti, koje su ionako pod pritiskom zbog koronakrize, koja bi svakako mogla utjecati na oporavak svjetskih berzi.

„Ovo se smatra velikom prijetnjom dosadašnjem rastu tržišta kapitala, kao i oporavku ekonomije“, kaže Shane Oliver, ekonomista u kompaniji AMP Capital.

Na valutnim tržištima dolar je blago oslabio četvrti dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, jutros se kretao oko 98,46, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,93 bodova.

Pritom je kurs američke valute u odnosu na japansku skliznuo s jučerašnjih 107,75 na 107,45 jena.

No, dolar je ojačao u odnosu na euro, pa je cijena eura skliznula na 1,0855, dok je jučer u isto vrijeme iznosila 1,1005 dolara.

Cijene nafte su nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom tržištu cijena barela je skliznula 1,2 posto, na 33,30 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,8 posto na 35,00 dolara.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here