Živinari iz RS traže zaštitu domaće proizvodnje

Iz Udruženja napominju da se ovaj period za sektor živinarstva može okarakterisati kao najteži u posljednjih pet i više godina, ali da su “pored svega navedenog proizvođači u sektoru živinarstva održali proizvodnju, nisu otpuštali radnike i redovno su snabdijevali tržište“.

34

Nakon održane online sjednice Upravnog odbora i razmatranja posljedica COVID-19 pandemije na sektor živinarstva, Udruženja živinara RS danas je entitetskim i institucijama BiH ponovo uputilo apel za pomoć, kao i zahtjev da se ispune njegovi raniji zahtjevi, koji su uključivali smanjenje ukupnih davanja i ukidanje parafiskalnih nameta, povećanje stimulacije za proizvodnju, obezbjeđivanje povoljnijih izvora finansiranja, zaštitu domaće proizvodnje i eliminaciju nelojalne konkurencije, kao i podržavanje kampanje “Kupujmo domaće“.

“Već ranije smo naveli da mi uvozimo 85 posto sirovina za stočnu hranu i da je njihova cijena usljed pandemije skočila za 15 posto, dok se cijena transporta tih sirovina udvostručila. Istovremeno, cijene gotovih proizvoda su prvo bile zamrznute, a nakon toga su zamrznute marže“ rekao je predsjednik Udruženja Predrag Miličić.

“Zbog zabrane rada mnogih djelatnosti i neisplaćivanja zarada radnicima, došlo je do pada kupovne moći stanovništva, a prestanak rada restorana se posebno negativno odrazio na plasman jaja, mesa i prerađevina. Nešto proizvoda se izvozi, ali su cijene proizvoda na ino tržištima duplo manje nego što su bile prije pandemije, dok prodajne cijene u BiH opadaju, a naplata sa produženim rokovima plaćanja je otežana.

Sa svim ovim, kalkulacije proizvodnje su negativne.““ istaknuo je predsjednik Upravnog odbora Udruženja Velibor Popović.

Iz Udruženja napominju da se ovaj period za sektor živinarstva može okarakterisati kao najteži u posljednjih pet i više godina, ali da su “pored svega navedenog proizvođači u sektoru živinarstva održali proizvodnju, nisu otpuštali radnike i redovno su snabdijevali tržište“.

“Proizvođači su sada veoma zabrinuti, jer nisu u mogućnosti duži period izdržati rad sa gubicima. Neminovno se nameće potreba da se u narednom periodu značajno smanji proizvodnja, što bi moglo imati teške posljedice za kupce kroz nedostatak proizvoda na tržištu i povećanje cijena gotovih proizvoda, kao i značajnog pada poreskih prihoda u budžetu“ rekao je Popović.

Stav Udruženja je da mjere državne i entitetskih vlasti nisu imale očekivane efekte na sektor živinarstva, te da je, s obzirom na broj ljudi u RS koji živi od poljoprivrede, nelogično da u rad Upravnog odbora Kompenzacionog fonda za pomoć privredi RS nije uključen entitetski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“Zahtjevamo da se odmah i bez odgađanja ekonomska pitanja stave prioritetno na dnevni red nadležnih institucija BiH i RS te da se donesu kvalitetna rješenja, kako bismo spasili postojeću proizvodnju i omogućili našim kupcima i njihovim porodicama snabdijevanje kvalitetnim proizvodima iz kontrolisane proizvodnje po još pristupačnijim cijenama“, poručio je Popović i pozvao kupce da podrže akciju “Kupujmo domaće“.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here