Turistima koji se zaraze na tom otoku Kiparska vlada će snositi troškove odmora

Prema Vladi, bit će plaćen smještaj, lijekovi i hrana za pacijente i njihovu rodbinu. Turisti će "morati pokriti troškove prijevoza do aerodroma i avionske karte"

49

Kiparska vlada se obavezala pokriti troškove odmora svima koji budu pozitivni na  koronavirus nakon što su proveli odmor na tom otoku.

Prema Vladi, bit će plaćen smještaj, lijekovi i hrana za pacijente i njihovu rodbinu. Turisti će “morati pokriti troškove prijevoza do aerodroma i avionske karte“.

To je dio paketa mjera usmjerenih na ponovno privlačenje turista na ovaj mediteranski otok, koji se dobro nosio s virusom. Kipar je, naime, potvrdio 939 infekcija koronavirusom, te evidentirao 17 smrtnih slučajeva.

– Taj udarac je bio izuzetan i sada se trudimo da spasimo ostatak sezone, izjavio je zamjenik ministra turizma Savvas Perdios i dodao:

– Izuzetno smo naporno radili na upravljanju virusom.

Vlasti također planiraju naručiti bolnicu sa stotinama kreveta, posebno za turiste koji na testovima budu pozitivni, kao i više tzv. karantinskih hotela za njihove obitelji, javlja BBC.

Kipar aerodrome planira otvoriti 9. juna i to za putnike iz država sa sličnom epidemiološkom slikom, uključujući Njemačku, Grčku, Izrael i Maltu. Vlasti će popis tih država ažurirati sedmično.

Prema Perdiosu, Britanci i Rusi koji zajedno čine više od polovine svih turista na Kipru, vjerovatno će na otok moći letjeti u julu.

Evropske vlade posljednjih dana intenzivno rade na tome da postepeno otvore granice kako bi se spasila ljetna turistička sezona.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here