Odgovor nakon pandemije: Kina će raditi na jačanju vlastitog tržišta za nastavak ekonomskog rasta

Za budućnost, mi moramo tretirati domaću potražnju kao startnu osnovu u izgradnji kompletnog sistema domaće potrošnje i u tome promovirati inovacije u nauci, tehnologiji i drugim područjima, izjavio je kineski predsjednik

49

Najveći godišnji politički skup u Kini pokazao je kako u toj državi vide domaće tržište, a ne izvoz, kao ključ rasta vlastite ekonomije, posebno u slučaju najgoreg scenarija – dugoročne globalne ekonomske krize.

Proteklog vikenda je Xi Jinping, tokom dvije sjednice koje su okupile kinesko političko vodstvo iz svih dijelova zemlje (2.000 delegata), objavio kako Kina ulazi u provođenje novog razvojnog plana u kojem će “domaća cirkulacija igrati dominantnu ulogu”, prenosi SEEbiz.

“Za budućnost, mi moramo tretirati domaću potražnju kao startnu osnovu u izgradnji kompletnog sistema domaće potrošnje i u tome promovirati inovacije u nauci, tehnologiji i drugim područjima“, izjavio je kineski predsjednik za Xinhua.

Prema mišljenju tamošnjih analitičara, odmak je to od prijašnje “velike međunarodne cirkulacije” sredstava i roba započete 90-tih godina koja je Kini i donijela status druge svjetske ekonomije. Dodaje se kako je ovo priprema za najgori scenarij, dugoročnu globalnu ekonomsku krizu i moguće kinesko tržišno odvajanje od SAD, prema riječima kineskog ekonomiste Hu Xingdoua, i od velikog dijela zapadnog svijeta.

Hu je istaknuo kako cilj ovih mjera nije zatvaranje kineske ekonomije, već svojevrsna zaštita kineske privrede koja će i dalje nastojati tražiti međunarodnu saradnju i otvoreno globalno tržište. Ali, Kina je svjesna posljedica trgovinskog rata i tehnološkog rivalstva sa SAD, kao i protekcionizma koje je proizašlo kao posljedica pandemije.

Potvrda toga su i riječi kineskog predsjednika:

“Kina sa susreće s nepovoljnim vjetrovima u međunarodnoj zajednici, uključujući duboku recesiju globalne ekonomije, prekinute tokove međunarodne trgovine i investicija, rastući protekcionizam i geopolitičke rizike. Mi moramo tražiti razvoj u sve nestabilnijem svijetu.”

Xi Jinping razvija Kinu da postane samoodrživa, naročito kroz razvoj digitalne ekonomije, pametne proizvodnje, zdravstva i novih oblika industrijskog razvoja kao glavnih faktora rasta. Ponovio je kako će Kina stajati na “pravoj strani u historiji” kad insistira na multilateralizmu i globalizaciji.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here