Francusko-njemački poziv za brzo otvaranje granica između evropskih država

Dvije države preuzimaju zajedničku odgovornost za EU prijedlogom koji ide za tim da Evropa izađe ojačana nakon krize izazvane koronavirusom, navode predsjednici dva državna parlamenta

45

Predsjednik Parlamenta Francuske i njegov njemački kolega pozvali su u utorak (26.5.) na otvaranje granica između evropskih država što je prije moguće, nakon što su one bile više sedmica zatvorene zbog pandemije koronavirusa.

“Francuska i Njemačka moraju raditi na trenutnoj obnovi slobodnog kretanja u okviru šengenskog prostora čim se ispune uslovi”, ističu u zajedničkoj izjavi Richard Ferrand i Wolfgang Schauble, koju objavljuje France presse, a prenosi SEEbiz.

Zatvaranje francusko-njemačke granice već ima ozbiljne posljedice koje nadilaze graničnu regiju, a posebno su važne za percepciju njemačko-francuskih odnosa”, navode Ferrand, član centrističke stranke LREM francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i Schauble, jedan od stubova Kršćansko-demokratske unije CDU, kancelarke Angele Merkel, zauzimajući se za “što bržu akciju”.

Tekst zajedničke izjave objavljen je dva dana uoči sastanka Francusko-njemačke parlamentarne skupštine, novog foruma dvaju parlamenata uspostavljenog u cilju jačanja odnosa dviju zemalja koji će biti posvećen lekcijama koje Evropa može izvući iz pandemije Covida-19.

Do danas je predviđeno ponovno otvaranje granica unutar Evrope od sredine juna, no dosad vlada nered s tim u vezi kod različitih evropskih zemalja, uprkos pozivima Evropske komisije na više međusobnih konsultacija.

Predsjednici parlamenata Francuske i Njemačke su u zajedničkoj izjavi pozdravili i dali podršku najnovijem prijedlogu francuskog predsjednika Macrona i njemačke kancelarke Merkel koji planira plan evropskog oporavka pd pandemije vrijedan 500 milijardi eura finansiran iz duga ugovorenog unutar Evropske unije.

“Francuska i Njemačka preuzimaju zajedničku odgovornost za Evropsku uniju” tim prijedlogom koji ide za tim da “Evropa izađe ojačana nakon krize izazvane koronavirusom”, navode predsjednici francuskog i njemačkog parlamenta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here