Švicarski poslodavci plaćaju dio kirije za rad od kuće

To što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtjev za obeštećenje, zaključio sud u Cirihu

77

Švicarski poslodavci dužni su svojim zaposlenicima za rad od kuće platiti i dio kirije, zaključio je sud u Cirihu.

Presuda je uslijedila nakon tužbe radnika jedne švicarske računovodstvene firme, koji je tražio obeštećenje za rad od kuće. U odgovoru na tužbu, firma je ukazala da ne postoji odgovarajući dogovor o obeštećenju i da nije bila u obavezi platiti mu dio stanarine. Međutim, sudija je donio zaključke suprotne argumentima firme, navodeći da “to što zaposleni nisu imali dodatne troškove, poput iznajmljivanja dodatnih prostorija, nije razlog da im se odbije zahtjev za obeštećenje“.

Prema presudi, firma je dužna retroaktivno platiti obeštećenje od po 150 franaka mjesečno.

Thomas Geiser, profesor radnog prava na Univerzitetu St. Gallen, rekao je švicarskimmedijima da presuda nije iznenađujuća “jer zakon obavezuje poslodavce da nadoknade svojim zaposlenima sve troškove koji su pretrpjeli zbog obavljanja posla”.

Geiser ističe da se odluka odnosi na zaposlene koji rade kod kuće na zahtjev poslodavca. Međutim, zaposleni koji rade od kuće po vlastitom izboru, vjerovatno neće dobiti naknadu za kiriju.

 

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here