Meksiko uvodi indeks sreće, alternativu BDP-u

Pokazatelj će zajedno razviti ekonomisti, matematičari, sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci, a služit će za mjerenje ne samo ekonomskog rasta, već i nivoa nejednakosti i "sreće stanovnika

76

Meksiko će uvesti indeks sreće kao alternativu bruto domaćem proizvodu (BDP) za kojeg smatra da nije dobar pokazatelj dobrobiti građana, objavio je predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador.
Pokazatelj će zajedno razviti ekonomisti, matematičari, sociolozi, psiholozi i drugi stručnjaci, a služit će za mjerenje ne samo ekonomskog rasta, već i nivoa nejednakosti i “sreće stanovnika”, naveo je meksički predsjednik, izabran iz redova ljevice.
“Tehnokratima se to neće svidjeti”, ali za nas bi moglo biti dobro i svakako “nešto novo”, objasnio je Lopez Obrador na dnevnoj konferenciji za novinare.
Predsjednikova najava vremenski se poklopila s padom meksičke ekonomije zbog teških posljedica širenja Covida 19, primjećuj mediji.
Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će se meksička ekonomija ove godine smanjiti 6,6 posto, nakon stagnacije u 2019. godini.
Druga ekonomija Latinske Amerike s gotovo 130 miliona stanovnika bilježi vrlo visoku razinu nejednakosti, a više od 50 miliona građana klasificirano je kao siromašno.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here