Argentina ponovo produžila rok za pregovore s vjerovnicima

I prije izbijanja pandemije Covida-19, druga najveća južnoamerička ekonomija bila je u dubokoj krizi, s vrtoglavo visokom inflacijom od preko 50 posto. MMF predviđa da će ove godine ekonomija pasti 5,7 posto.

39

Argentina je ponovno produžila rok za pregovore s vjerovnicima o restrukturiranju vanjskog duga, potvrdilo je ministarstvo finansija. Novi rok za postizanje dogovora o restrukturiranju 65 milijardi dolara vanjskog duga 2. juni, potvrdili su iz ministarstva dan uoči isteka roka.

Vlada neće platiti 503 milijuna dolara kamata po obveznicama koje su proteklog četvrtka dospjele na naplatu, što znači da je tehnički u “mekom bankrotu” dok se pregovori s vjerovnicima ne završe, prenijeli su mediji. Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je nadu da u postizanje sporazuma.

“Ohrabreni smo spremnošću obje strane da nastave razgovore”, izjavio je u četvrtak portparol Gerry Rice u videu objavljenom na Twitteru.
Ako dvije strane ponovo ne postignu dogovor, Argentina deveti put neće podmiriti obaveze prema kreditorima i mogao bi joj zaprijetiti bankrot.

Vjerovnici su odbacili ponudu Argentine, koja je uključivala trogodišnji moratorij, smanjenje iznosa kamata za 62 posto, a glavnice za 5,4 posto. Potom su iznijeli kontraponude i smatralo se da dvije strane mogu postići dogovor o blažim ustupcima za Argentinu.
I prije izbijanja pandemije Covida-19, druga najveća južnoamerička ekonomija bila je u dubokoj krizi, s vrtoglavo visokom inflacijom od preko 50 posto. MMF predviđa da će ove godine ekonomija pasti 5,7 posto.

Argentina je u problemima zbog golemog državnog aparata, niske produktivnosti u industriji i velike sive ekonomije, zbog čega trpe državni prihodi od naplate poreza.
Vlada predsjednika Alberta Fernandeza istaknula je da je potrebno postići “održivi” sporazum jer u protivnom država neće moći vraćati dugove.
Argentina ima podršku 138 ekonomista iz 20 zemalja, ali i MMF-a čija je uloga po riječima portparola Ricea pružiti podršku argentinskim prioritetima.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here