Francuska najavljuje pomoć automobilskoj industriji

Zatvaranje tvornica i autosalona radi suzbijanja pandemije zadalo je težak udarac francuskom automobilskom sektoru koji je u aprilu zabilježio pad prodaje za čak 89 posto.

38

Francuska priprema paket mjera pomoći proizvođačima automobila pogođenima pandemijom koronavirusa, uključujući subvencije za poticanje kupovine električnih vozila, izjavio je francuski ministar finansija Bruno Le Maire.
„U naredne dvije sedmice objavit ću plan o ponovnom pokretanju programa poticaja za kupnju automobila i prijelaza sektora na održiviji model (transporta)”, kazao je Le Maire u razgovoru za radio France Info.
“To znači da ćemo podržati kupnju čistih automobila. Moramo upotrijebiti ovu krizu kao polugu za ubrzanje ekološke tranzicije i ohrabrivati Francuze da kupuju automobile koji su trenutno još preskupi“, pojasnio je ministar.
Zatvaranje tvornica i autosalona radi suzbijanja pandemije zadalo je težak udarac francuskom automobilskom sektoru koji je u aprilu zabilježio pad prodaje za čak 89 posto.
Posebno je teško pogođen bio Renault koji se tek počeo oporavljati od prošlogodišnje krize povezane s izbacivanjem Carlosa Ghosna iz vodećih tijela nakon uhićenja u Japanu pod optužbama za finansijske prijevare za mandata za kormilom partnerske tvrtke Nissan.
Analitičari pak upozoravaju da je Renaultova tržišna kapitalizacija svedena na samo 5,4 milijarde eura i da su agencije snizile ocjenu njegovih dužničkih papira u neinvesticijsku kategoriju.
Francuska već priprema pet milijardi eura hitnog zajma za Renault, koji je najavio smanjenje potrošnje za dvije milijarde eura. Plan bi mogao uključivati zatvaranje radnih mjesta i postupno ukidanje nekoliko starijih modela automobila.
Poput drugih evropskih proizvođača automobila, i Renault i PSA pokušavaju u ponudu uvrstiti električna vozila, budući da vlasti diljem svijeta ciljaju na oštro smanjenje emisije štetnih plinova.
Francuski ministar finansija kazao je i da će do 1. jula predstaviti plan spašavanja francuskog avionskog sektora „i stotine hiljada poslova koji su s njime povezani u regiji Toulouse i drugdje“.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here