Bukvić: Poljoprivreda, energija i farmaceutska indsutrija su ključne za samoodrživ razvoj BiH

U izradu dokumenta bili su uključeni i uspješni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji su prenijeli iskustva iz Njemačke, Singapura, Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike....

48

Kako bi se ublažile negativne posljedice izazvane pandemijom i preduprijedile budući izazovi grupa domaćih eksperata okupljenih na platformi Sarajevo Business Foruma, pripremila je dokument sa ključnim smjernicama za prevazilaženje ekonomske krize u BiH. Sa fokusom na stvaranje samoodržive ekonomije Bosne i Hercegovine domaći eksperti u ovom dokumentu nude konkretne korake koje treba poduzeti kako bi se spasila ekonomija BiH i spriječio značajan pad bruto društevnog proizvoda, sačuvala radna mjesta, te proizvele dovoljne količine hrane za vlastite potrebe.

Inicijativa simboličnog naziva Mi to možemo okupila je ugledne stručnjake iz različitih oblasti koji su na volonterskoj osnovi pripremili ključne smjernice za prevazilaženje ekonomske krize u kojoj se BiH, kao i sve svjetske ekonomije, zatekle pod uticajem pandemije. Inicijativa, između ostalog, ukazuje na nužnost pružanja veće podrške razvoju novih biznisa, digitalizaciji, stvaranju pretpostavki za izgradnju efikasnih proizvodnih klastera u domenu prehrambenog sektora, uključujući i podršku start-up biznisima. Inicijativa predlaže konkretna rješenja i ukazuje na konkretnu metodologiju kako ubrzano implementirati strukturne reforme koje će unaprijediti poziciju BiH, njen kreditni rejting, privući investicije i ubrzati njen ekonomski razvoj.

Dokument na kojem je od početka pandemije do danas radilo 20-ak uglednih stručnjaka iz različitih oblasti, bit će ponuđen donosiocima odluka i kreatorima ekonomskih politika u segmentu zakonskih regulative, potencijalnim proizvođačima, vlasnicima privrednih resursa, finansijskim institucijama i drugima relevantnim subjektima da donesu one odluke i pokrenu one vrste aktivnosti koje već u ovoj godini mogu imati konkretne pozitivne rezultate.

„Ova inicijativa je pokret za razvoj domaće proizvodnje i domaćih proizvoda oko koje želimo okupiti sve zainteresirane bez obzira na političku i etničku pripadnost kako bismo radili za naše opće dobro. Pandemija je pokazala da se možemo osloniti samo na vlastite resurse i da se sve ekonomije zatvaraju. Mi kao banka opredjeljeni smo razvoju BiH i to je naš strateški cilj, stoga smo suočeni sa pandemijom inicirali online sesije i panele Sarajevo Business Foruma sa domaćim ekspertima kako bismo zajedničkim snagama pronašli rješenja za samoodrživu ekonomiju. Tokom tih sesija identificirali smo tri ključne industrije kojima trebamo posvetiti pažnju – to su poljoprivreda i proizvodnja hrane, energija i farmaceutika, odnosno proizvodnja lijekova. Tokom izrade dokumenta naročitu pažnju smo posvetili ovim industrijama, te tome kako da BiH proizvede dovoljne količine hrane i lijekova za svoje stanovništvo bez da se oslanja na vanjske izvore. Otpornost, samopouzdanje, inkluzivnost, konkurentnost i otvorenost – samo su neki od ključnih principa koji bi trebalo da definiraju novu ekonomsku viziju i razvojni model za BiH“, kaže Bukvić, koji je jedan od autora ovog dokumenta i idejni inicijator za izradu rješenja za privredu BiH. U izradu dokumenta bili su uključeni i uspješni Bosanci i Hercegovci u svijetu koji su prenijeli iskustva iz Njemačke, Singapura, Hong Konga, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Amerike….

Analize inicijative Mi to možemo pokazala su da se naša zemlja trenutno nalazi u nezavidnoj poziciji. Naime, BiH uvozi tri puta više prehrambenih artikala i četiri puta više lijekova nego što ih izvozimo. Deficit lijekova iznosi 700 miliona KM, dok se deficit prehrambenih proizvoda mjeri u milijardama KM.

„Takva strukturalna pozicija BiH mora se promijeniti radi samoodrživosti naše ekonomije. Kroz ovaj dokument ponudili smo konkretna rješenja oko toga koje industrijske sektore treba odmah ojačati kako bi se lakše prebrodila kriza pandemije. Ponudili smo kratkoročne i srednjoročne mjere, koje je potrebno poduzeti kako bi BiH postigla viši nivo samoodrživosti. Potrebno je napraviti brze promjene i pokrenuti inicijative koje trebaju biti usklađene sa strateškim pravcem i razvojnim ciljevima države BiH, a ujedno je potrebno razmisliti i kako postaviti novi pravac za otporniji održivi ekonomski razvoj“, pojašnjava Bukvić dodajući da BiH ima velike mogućnosti da uspije.

„ Ono što je važno da BiH ima potencijala koje do sada uopće nije adekvatno koristila, kao što su prirodnih resursi, ogroman ljudski potencijal, znanje iskusnih ljudi, inovativnost i energiju mladih, ali i potencijal dijaspore. Vjerujem da istrajnim radom na zajedničkom boljitku za sve građane BiH možemo uspjeti i izrasti u stabilnu ekonomiju sa dobrim izgledima za ubrzan rast“, zaključio je Bukvić.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here