Ilija Studen za Business Magazine: Zavisnost od uvoza potkopava i pozicije političkih stranaka

U posljednjem broju Business Magazinea pisali smo o tome koliki su benefiti za ekonomiju, državu i kupovinu bh. proizvoda. Međutim, bh. tržište je preplavljeno uvoznim proizvodima kojima građani daju prednost. Ipak, pandemija izazvana koronavirusom ukazala je koliko je bitno imati jaku domaću, prije svega prehrambenu proizvodnju. Sa Ilijom Studenom, predsjednikom Uprave STUDEN Holdinga razgovarala Mirela Haskić-Suša

172

Jedna od pozitivnih stvari za ekonomiju BiH koju je prouzrokovala pandemija koronavirusa jeste okretanje domaćim proizvodima. Trebaju li nam se zaista desiti ovakve stvari da bismo shvatili značaj domaćeg?
„Koronavirus je učinio ono što se nije moglo zamisliti, to je zatvaranje granica i nevjerovatne promjene na tržištu u pogledu potreba i snabdijevanja. Svaka zemlja se prirodno okrenula svom tržištu, a u BiH je više nego ikada došao do izražaja nedostatak sirovinske baze, što se pokazalo izuzetno negativno u trenutku vanredne situacije. Pored sopstvenog potencijala u poljoprivredi, stočarstvu, kao i u procesnoj industriji, naša zemlja mora uvoziti velike količine hrane, što nije put za održivost. Ranije sam već govorio da je to posljedica nestručnog makroekonomskog planiranja i nedostatka interesa političkih struktura za politički dogovor u ekonomskoj sferi, koji bi definitivno omogućio prosperitet cijele BiH, oba entiteta i Brčko distrikta i tako olakšao odluku stanovništvu da ostane i radi u svojoj zemlji. Jačanje poljoprivredne proizvodnje je dugoročno ulaganje u kompletan prehrambeni sistem, u domaću proizvodnju te domaće potrošače“, za Business Magazine kaže Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN Holdinga.
Studen ističe da je još rano govoriti kakve će posljedice ostaviti na poslovanje te da je priroritet realizacija poslovnih planova.
„Trenutno je fokus svih nas na kontinuitetu proizvodnje u jedinim fabrikama jestivog ulja i šećera u zemlji, BIMAL-u i STUDEN-AGRANA Rafineriji šećera, a obim proizvodnje je zbog potrebe tržišta na maksimumu, pri čemu ostvarujemo apsolutno stabilno snabdijevanje naših partnera. Naše fabrike u Brčkom su projektovane da imaju kapacitete za snabdjevanje šire regije, tako da u ovoj teškoj situaciji kada je snabdijevanje tržišta Bosne i Hercegovine različitim robama otežano, mi imamo dovoljno mogućnosti za snabdijevanje cijelog domaćeg tržišta te za očuvanje pozicija na različitim izvoznim tržištima“, dodaje Studen.
Postavlja se pitanje šta će biti kad sve ovo prođe. Koliko će građani BiH nastaviti biti solidarni s ciljem održavanja poslovanja domaćih kompanija i zaštite radnih mjesta? Da li ćemo zaboraviti na domaće proizvode ili ćemo poučeni ovim iskustvom jačati domaću privredu?
Studen naglašava da će se tržište promijeniti, ali da je rano prognozirati u kojem pravcu će ići domaća privreda.
„Uvoznih proizvoda će uvijek biti i to nije ništa negativno, jer to isto jača konkurentnost domaće proizvodnje. Međutim, treba omogućiti domaćoj industriji da u fer utakmici bude konkurentna i sposobna da parira multinacionalnim korporacijama koje su se uz podršku svojih država razvijale decenijama. Jedan dobar savjet iz našeg iskustva je ostvarivanje jake saradnje sa takvim korporacijama i uvjeriti ih da mi u BiH možemo biti njihovi partneri i da možemo proizvoditi kvalitetne i konkurentne proizvode, čak i za različita izvozna trzišta“, dodaje Studen. Da je uloga države ključna u zaštiti domaće proizvodnje saglasan je i naš sagovornik.
„Voda nije jedini proizvod koji pokazuje da je uvoz odnio primat u odnosu na domaći proizvod. Takvih primjera je mnogo i mi kao domaći proizvođači, ovdje govorim i o fabrikama u Agroindustrijskom kompleksu STUDEN Holdinga, neprestano ukazujemo na značaj promocije domaće proizvodnje. Postoji mnogo načina da se ova situacija popravi i da se domaće kompanije ohrabre na dodatna ulaganja, na zapošljavanja, ali je potreban kontinuiran rad na ukupnoj privrednoj atmosferi u zemlji. Najbitnije je da politika shvati da apsolutna zavisnost od uvoza finalnih proizvoda i sirovina ugrožava pozicije svih ljudi u ovoj zemlji i svakako potkopava i pozicije političkih stranaka koje nisu u stanju da naprave otporan i snažan plan strateškog razvoja domaće proizvodnje”, stav je Ilije Studena.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here