Nafta prolivena iz tankera prijeti ekološkom katastrofom

Još krajem aprila na Baltičkom moru otkrivena je naftna mrlja duga 34 kilometra i široka skoro 1,5 kilometara, koja je nastala izlijevanjem nafte iz jednog od tankera, a slične mrlje sve češće su se počele pojavljivati pored obala zemalja proizvođača nafte

59

Brojni tankeri pretvorili su se u plutajuća skladišta koja se nemaju gdje smjestiti. Takva situacija mogla bi izazvati ozbiljnu ekološku katastrofu, jer se rizici od nesreće višestruko povećavaju, upozoravaju ekolozi.

Uz to, kako napominju, internetom su počeli kružiti šokantni snimci na kojima se vidi kako tankeri u Venecueli ogromnim mlazovima prolijevaju naftu direktno u more.

Oni podsjećaju da je još krajem aprila na Baltičkom moru, u blizini obale Poljske, otkrivena naftna mrlja duga 34 kilometra i široka skoro 1,5 kilometara. Eksperti su uvjereni da je nastala usljed izlijevanja nafte iz jednog od tankera. Slične mrlje sve češće su se počele pojavljivati pored obala zemalja proizvođača nafte.

“Ukoliko nafta izlivena u okean zahvati kopno i višekilometarsku obalu, dogodit će se tragedija“, poručuju ekolozi.

Prema riječima Igora Škradjuka, eksperta pri Ministarstvu prirodnih resursa i ekologije Ruske Federacije, negativne posljedice najprije će osjetiti biljke i mekušci, zatim ribe i druge morske životinje kojima se ljudi hrane.

On je objasnio da je “svakim danom od trenutka izlivanja nafte, svaka kap sirovine sve neuhvatljivija u okolnom vodenom području“.

“S tim u vezi, troškovi sprečavanja ekološke katastrofe povećavaju se gotovo svake minute. Kada se, naprimjer, nafta izlije u tropsko more, njeno prikupljanje košta mnogo više, nego što je vrijednost same prolivene sirovine“, naglasio je Škradjuk.

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here