Crne prognoze agencije Moodys: Globalna prodaja automobila past će čak 20 posto

Prethodna projekcija ukazivala je na očekivani pad prodaje za 14 posto, dok se nova prognoza tumači "ozbiljnošću globalne recesije koja postaje sve očiglednija"

55

Rejting agencija Moodys predviđa da će globalna prodaja automobila ove godine u odnosu na prošlu pasti za 20 posto, budući da se ekonomski utjecaj coronavirusa pogoršava, objavio je Moodys u srijedu na svojim internet stranicama.

Prethodna Moodysova prognoza ukazivala je na očekivani pad prodaje za 14 posto, dok se nova prognoza tumači “ozbiljnošću globalne recesije koja postaje sve očiglednija”.

“Gledajući unaprijed, globalna prodaja automobila vjerojatno će se oporaviti za 11,5 posto u 2021. godini, iako na niskoj bazi, na temelju očekivanog rasta BDP-a od 4,8 posto u zemljama skupine G-20 naredne godine”, izjavio je stariji potpredsjednik Moodysa Falk Frey, prenosi Seebiz.

Moodys očekuje da će u Evropi potražnja ove godine pasti za 30 posto, što je pogoršanje u odnosu na prethodnu projekciju pada od 21 posto. Prodaja u SAD trebala bi prema očekivanjima te agencije ove godine pasti za 25 posto, također znatno više u odnosu na prethodnu projekciju od 15 posto.

Kina je jedino veliko tržište automobila za koje Moodys nije promijenio prognozu prodaje za 2020. godinu te bi se ona, kako se navodi, ove godine trebala smanjiti za 10 posto. Razlog zadržavanja prognoze su znakovi da se potražnja počinje vraćati na normalne nivoe nakon naglog pada u prvom kvartalu.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here