Nakon novih slučajeva zaraze: Wuhan najavio testiranje svih 11 miliona stanovnika

Grad je stavljen u karantin 23. januara, a on je ukinut 8. aprila. Vlasti su izvijestile o šest novih slučajeva tokom vikenda, prvim od ukidanja karantina

62

Vlasti u kineskom Wuhanu, odakle je krenula pandemija koronavirusa, pokrenuli su u srijedu (13.5.) ambicioznu kampanju testiranja svih 11 miliona stanovnika nakon što se pojavio strah od drugog vala zaraze zbog klastera novih slučajeva.

Najmanje dva gradska naselja poslala su obavijesti o kampanji od vrata do vrata i poslali online upitnike u kojima traže podatke o eventualnim testiranjma kojima su građani bili podvrgnuti i o tome spadaju li u visokorizične skupine.

“Kako bismo bolje iskoristili testove kao sredstvo nadzora i u skladu sa zahtjevom državne Vlade da se testiranje proširi, nakon razmatranja smo odlučili testirati sve stanovnike“, navodi se u obavijesti poslanoj stanovnicima naselja Wuchang, gdje živi oko 1,2 miliona ljudi.

Wuhan je stavljen u karantin 23. januara, a on je ukinut 8. aprila. Vlasti su izvijestile o šest novih slučajeva tokom vikenda, prvim od ukidanja karantina.

Stanovnici kvartova Wuchang i Hankou izjavili su kako im je rečeno da do srijede dostave osobne podatke uključujući bilo kakvu historiju testiranja testovima za detekciju, te spadaju li u rizične grupe, navodi Reuters, a prenosi SEEbiz.

Testiranje u Wuhanu bit će provedeno i testovima za detekciju nukleinske kiseline i onima koji otkrivaju antitijela u serumu, navodi se u obavijesti gradskih vlasti. Njihov zvaničnik potvrdio je plan da se testiraju svi stanovnici, ali je kazao da zdravstvene vlasti nisu izvijestile o službenom početku testiranja.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here