5G mreža bi britanskoj ekonomiji u pet godina donijela skoro 60 milijardi eura

Veće kašnjenje s implementacijom Vladinog plana da Ujedinjeno Kraljevstvo do 2025. u potpunosti postane gigabitno društvo moglo bi značajno koštati tamošnju ekonomiju

67

Huawei je u Velikoj Britaniji predstavio rezultate istraživanja Assembly Researcha, nezavisne kompanije sa sjedištem u Londonu, o utjecaju uvođenja 5G mreže na tamošnju ekonomiju, kojim je potvrđen snažan privredni potencijal 5G-a.

Trenutne procjene govore da bi uvođenje 5G mreže u sljedećih pet godina dalo doprinos britanskoj ekonomiji od 58,9, a do 2030. godini čak 78,7 milijardi eura, što čini preko tri posto BDP-a zemlje, prenosi SEEbiz.

S druge strane, značajnije kašnjenje s implementacijom Vladinog plana da Ujedinjeno Kraljevstvo do 2025. godine postane u potpunosti gigabitno društvo moglo bi značajno koštati tamošnju ekonomiju. Kašnjenje od godinu moglo bi značiti izgubljeni potencijal u produktivnosti u iznosu od 11,1 milijardu eura, dok bi kašnjenje od dvije godine taj gubitak povećalo na 32,8 milijardi eura.

“Obzirom da smo ključni dobavljač britanskog telekomunikacijskog sektora još od 2001. godine, spremni smo na aktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti telekomunikacijske industrije“, izjavio je Victor Zhang, potpredsjednik Huaweija.

Ujedinjeno Kraljevstvo je posljednjih godina postiglo značajan napredak u uvođenju mreža nove generacije, a Vlada je obećala da će cijela zemlja biti povezana najbržim internetom na svijetu, no brzina njegovog uvođenja je još uvijek manja od drugih evropskih država.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here