Njemačka značajno povećala izvoz oružja u 2019. godini, glavni kupac Turska

Ukupno je Vlada prošle godine odobrila izvoza vojne opreme u vrijednosti većoj od osam milijardi eura, najviše do sada

57

Njemačka je u 2019. godini značajno povećala izvoz oružja, na 1,1 milijardu eura, izvijestilo je u utorak Ministarstvo privrede.

Vrijednost izvoza skočila je 43 posto u odnosu na 2018., ali je niža nego u 2017. i 2016. godini kad je izvezeno oružja ukupne vrijednosti 2,65 milijardi odnosno 2,5 milijardi eura.

Glavni kupac njemačkog oružja prošle godine bila je Turska, a slijede je Kuvajt, Velika Britanija, Litvanija i Singapur.

Ministarstvo je objavilo nove podatke na zahtjev parlamentarne zastupnice Ljevice (Die Linke) Sevim Dagdelen.

Podaci obuhvataju samo oružje i vojnu opremu, poput podmornica, tenkova i borbenih aviona, ali ne i oklopna vozila hitne pomoći ni vojne kamione.

Ukupno je Vlada prošle godine odobrila izvoza vojne opreme u vrijednosti većoj od osam milijardi eura, najviše do sada.

Statistički podaci za oružje otkrivaju “rupe”, što znači da bi ukupna vrijednost prošlogodišnjeg izvoza mogla biti i znatno veća od 1,1 milijarde eura.

Tako je Ministarstvo “povjerljivim” označilo isporuke u zemlje koje svrstava u kategoriju “ekvivalenata” NATO-u, poput Australije, Japana, Izraela i Švicarske, kako bi otklonilo mogućnost nagađanja o dobavljaču.

Zastupnica Ljevice optužila je Vladu za netransparentnost u pitanju izvoza oružja.

“Žalosno je da su kancelarka Merkel i njena savezna Vlada izvoznici ubojitog oružja svjetske klase i da istodobno taje ko su njegovi kupci“, naglasila je Dagdelen.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here